{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovogodišnji program rada Vlade FBiH odobren u Parlamentu

F
9.3.2010. u 12:26
0
0
Ovogodišnji program rada Vlade FBiH odobren u Parlamentu
0
Ovogodišnji program rada Vlade FBiH odobren u Parlamentu
Program ovogodišnjeg rada Vlade Federacije Bosne i Hercegovine odobren je većinom glasova na današnjoj sjednici Predstavničkog doma u Federalnom parlamentu koja je u toku u Sarajevu.
Odobren je u drugom krugu glasanja usmenim pojedinačnim izjašnjavanjem poslanika prozivkom.

Prethodno je predsjedavajući Safet Softić izrazio sumnju u rezultate prvog, elektronskog kruga glasanja, kada nije bilo većinske podrške jer je od potrebnih najmanje 50, bilo 42 glasova podrške.

Nakon drugog kruga glasanja, Softić je konstatirao da je Vladin program odobren s 54 glasa.

"Zajedno s onima koji piju kafu, možemo smatrati da je usvojen većinskom podrškom", rekao je Softić aludirajući šaljivo na činjenicu da u tom momentu u sali nije bio jedan broj pojedinaca koji bi, pretpostaviti je, dali podršku sudeći po glasovima njihovih prisutnih stranačkih kolega.

Protiv Vladinog programa glasala je opozicija, a jedan njen dio je bio uzdržan.

Zapaženo je da je podršku dao Marko Vujević koji je danas saopćio da istupa iz poslaničkog kluba Narodne stranke "Radom za boljitak", inače opozicione struje u Federalnom parlamentu, te da će odsad djelovati kao nezavisni poslanik.

Premijer Federacije Mustafa Mujezinović je nakon odobravanja Vladinog programa kazao novinarima da taj dokument podrazumijeva postizanje finansijske stabilnosti Federacije, nastavak reformi i saradnju s Međunarodnim monetarnim fondom i Svjetskom bankom.

Potrebna je konekcija između domaće privrede i javnih preduzeća, kazao je dalje govoreći o planovima za razvoj privrede te najavio nastavak gradnje cestovne infrastrukture.

U domenu socijalne politike, Mujezinović je obećao Vladinu brigu za kategorije stanovništva s najmanjim prihodima uz opasku da se Vlada u ovoj godini neće "dodovoravati" nijednoj grupi.

Dug prema socijalnom sektoru iznosi nekoliko stotina miliona KM, a premijer najavljuje da Vlada ima plan kako da ga krajem ove i početkom iduće godine počne izmirivati.

Probleme u socijalnom sektoru generirali su nerealni zakoni, donošeni bez finansijske podloge, zaključio je.

Vlada je u prezentiranom programu svog rada za 2010. navela da će djelovanje temeljiti na ustavnim i zakonskim nadležnostima i na dokumentu Politika djelovanja u mandatnom periodu 2007.-2010. koji je verificirao Federalni parlament.

Strateški pravci djelovanja, navedeno je dalje u dokumentu, bit će usmjereni na intenziviranje privrednog razvoja u uvjetima svjetske ekonomske krize i zaustavljanje negativnih trendova s posebnim fokusom na privatizaciju i restrukturiranje preduzeća; povećanje investicija, izvoza, konkurentnosti privrede i zaposlenosti; rasterećenje privrede; smanjenje stope sive ekonomije; povećanje životnog standarda i smanjenje siromaštva.

Među navedenim strateškim pravcima djelovanja su i jačanje unutrašnje društvene stabilnosti Federacije BiH i iniciranje i provođenje reformi usklađenih s potrebama BiH na putu pridruživanja Evropskoj uniji. U skladu s tim, Vlada će preduzimati mjere i predlagati cjelovita zakonska i druga rješenja da bi se osigurao ambijent za privredni rast društva, stabilni i predvidivi uvjeti poslovanja, zatim revizija privatizacije, početak plaćanja koncesija te normativno reguliranje javnih dobara i javno-privatnog partnerstva, navedeno je u programu.

Posebno je prezentirana problematika u oblastima: okruženja, privatizacije, zapošljavanja, plaća, monetarno-kreditne politike, cijena i inflacije, robne razmjene s inozemstvom, stranih ulaganja, vanjskog duga, ostvarenja i raspodjele bruto domaćeg proizvoda (GDP).

Ovim dokumentom konkretizirani su i programski zadaci svih 16 federalnih ministarstava s akcentom na strateškim projektima Vlade.

Ona je također zadužila ostale federalne institucije, zavode, agencije i privredna društva u većinskom državnom vlasništvu da dostave planove i programe rada za 2010. godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: