{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovogodišnji poticaji za poljoprivredu 68,5 miliona KM

F
11.3.2013. u 20:49
0
6
Ovogodišnji poticaji za poljoprivredu 68,5 miliona KM
0
Ovogodišnji poticaji za poljoprivredu 68,5 miliona KM
Vlada FBiH
Vlada Federacije BiH današnjom je Odlukom usvojila 68.500.000 KM vrijedan Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava "Poticaj za poljoprivredu" utvrđenih budžetom Federacije BiH za 2013. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pod nazivom "Od našeg polja do našeg stola".
Za poticaj biljnoj proizvodnji namijenjeno je 12.100.000 KM, životinjskoj 46.700.000 KM, a za ostale vrste 7.500.000 KM.

Kako je Odlukom precizirano, kontrolu potencijalnih korisnika poticaja u fazi proizvodnje, kao i tokom prikupljanja i obrade dokumentacije, a prije dostavljanja aplikacije Federalnom ministarstvu, vršit će mjerodavni poljoprivredni kantonalni inspektori, odnosno ovlašteni službenici kantonalnih i Federalnog ministarstva i federalna poljoprivredna inspekcija.

Inače, pri izradi Program utroška sredstava, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uvažilo je mišljenja, prijedloge i sugestije iznesene tokom rasprave o ovom dokumentu na sjednici Vlade FBiH.

Uz Program, Vlada je donijela zaključke kojima je dala saglasnost na kriterije po kojima će poticaji biti dijeljeni.

Također, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je zadužila da joj dostavlja mjesečna izvješća o realizaciji Programa poticaja.

Vodosnabdijevanje za tunel "Gaj"

Na današnjoj sjednici Vlada Federacije BiH je donijela Odluku kojom utvrđuje javni interes za polaganje cijevi sistema vodosnadbijevanja tunela "Gaj", na trasi Koridora 5C, a za potrebe autoceste A1 na dionici Vlakovo - Tarčin, i to od vodozahvata do rezervoara i od rezervoara do portala tunela.

Na ovaj način se omogućava nepotpuna eksproprijacija na ovom dijelu Koridora. Inače, tehnički standardi i normativi za građenje predviđaju da svi tuneli duži od 300 metara moraju iz sigurnosnih razloga imati sopstveni nezavisni sistem za gašenje požara.

Kako je "Gaj" dug 880 metara, to će sistem vodosnadbjevanja služiti za potrebe gašenja eventualnog požara u ovom tunelu. Za realizaciju ove odluke sredstva će biti obezbjeđena iz prihoda ostvarenih naplatom takse za korištenje autoceste (cestarina), putarine (dijela akciza po osnovu goriva) i iz kredita.

Odluka o utvrđivanju javnog interesa

Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju autoceste na trasi koridora Vc za dionice Vlakovo - Tarčin, Svilaj - Odžak i Počitelj - Bijača, u skladu sa idejnim projektom koji je pripremilo Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Utvrđivanjem javnog interesa omogućena je izrada eksproprijacionog elaborata i eksproprijacija zemljišta, sa objektima i infrastrukturom, za potrebe izgradnje ovih dionica autoceste.

Sredstva za realizaciju Odluke bit će obezbjeđena iz prihoda JP Autoceste FBiH ostvarenog naplatom cestarine na do sada izgrađenim dionicama autoceste i od putarine (akciza na gorivo) za autoceste.

Stupanjem na snagu ove, prestaje da važi Odluka Vlade FBiH o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju autoceste na trasi Koridira 5C za dionicu Vlakovo - Tarčin, Svilaj - Odžak i Počitelj - Bijača iz 2010. godine.

Privatizacija državnog kapitala u Remontnom zavodu

Vlada FBiH donijela je danas Odluku o metodu privatizacije državnog kapitala u preduzeću "Remontni zavod" d.d. Travnik, koji čini 51 posto ukupnog kapitala ovog preduzeća.

Državni kapital u ovom preduzeću bit će privatiziran metodom neposredne nagodbe, jer su raniji pokušaji privatizacije metodom prikupljanja javnih ponuda bili neuspješni. Postupak privatizacije provest će Agencija za privatizaciju u FBiH.

U obrazloženju ove odluke se navodi da je Vlada FBiH ranije stavila van snage Rješenje kojim je ovo preduzeće bilo ovlašteno za vršenje proizvodnje, remonta i prometa sredstava naoružanja i vojne opreme. Kasnijim odlukama nadležnih institucija "Remontni zavod" d.d. Travnik isključen je iz sektora namjenske proizvodnje, čime je preostali državni kapital od 51 posto postao predmetom privatizacije.

Prema korigiranom Programu privatizacije i početnog bilansa stanja od 27. septembra 2012. godine utvrđeno je da ukupan kapital preduzeća iznosi 5.088.690 KM, od čega je državni 2.595.340 KM, a privatni 2.493.350 KM.

Finansijski plan APF-a za 2013. godinu

Današnjom Odlukom, Federalna vlada dala je saglasnost na Finansijski plan Agencije za privatizaciju u FBiH (APF) za 2013. godinu. Procjena je da će APF u 2012. godini ostvariti višak rashoda nad prihodima od oko 747.400 KM, te bi akumulirani višak prihoda nad rashodima iznosio 900.000 KM i to se prenosi za finansiranje u 2013. godini.

Ukupno planirani prihodi za ovu godinu iznose 7.420.300 KM. Od toga se na prihode od prodaje preduzeća iz nadležnosti APF odnosi 5.500.000 KM. Ukupni ovogodišnji rashodi APF-a planirani su s 8.320.300 KM.

Vlada je danas, također, donijela Odluku kojom se APF-u raspoređuje 357.044,76 dolara iz pasivnog podbilansa poduzeća i banaka. Ova sredstva namijenjena su finansiranje APF-a u skladu s njenjim Finansijskim planom za 2013. godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: