Valentin Inzko
0

'Ovog mjeseca konačna ocjena butmirskog procesa'

SRNA
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je večeras na Palama da bi u ovom mjesecu trebalo da bude data konačna ocjena "butmirskog procesa".

Inzko je rekao da je zamjenik državnog sekretara SAD James Steinberg ponudio danas sedmorici političkih lidera u BiH izmijenjeni prijedlog ustavnih promjena o kojem oni treba da se izjasne i daju svoje mišljenje da li je prihvatljiv ili ne i da li treba nešto od njegove sadržine mijenjati ili ne.

Odgovarajući na pitanje novinara šta ako domaći političari ne postignu dogovor u vezi sa ponuđenim rješenjem, Inzko je rekao da će ocjenu dati Steinberg koji će reagovati u konsultaciji sa švedskim šefom diplomatije Carlom Bildtom i EU.

Govoreći o izvještaju koji je podnio Savjetu bezbjednosti UN, Inzko je rekao da je to hronologija događaja i da je izvještaj onakav kakva je i sutuacija u BiH.

"Izvještaj je takav zbog situacija u BiH, političkih lidera i njihove predstave kakvu ulogu imaju entiteti a kakvu država, jer su tu velika mimoilaženja u mišljenju", smatra Inzko.

On je ponovio da su njegovi prethodnici smijenili 190 političara i drugih funkcionera i dodao da su u toku preispitivanja tih odluka kako bi ovim ljudima bilo omogućeno da se vrate u javni život.