Ukupno 73
101

Ovo su zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo koje imaju verificiranu medicinsku opremu

V. K.
73 ustanove posjeduju zakonski verifikovanu opremu (Ilustracija:Shutterstock)
73 ustanove posjeduju zakonski verifikovanu opremu (Ilustracija:Shutterstock)
Kompanija Verlab, jedina laboratorija ovlaštena za verifikaciju aparata za mjerenje, objavila je listu zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo koje su u skladu sa zakonom izvršile verifikaciju medicinske opreme.

Objavljivanje spiska uslijedilo je nakon što je ministar zdravstva KS Haris Vranić zatražio informacije o tome koje su ustanove u skladu sa zakonom izvršile verifikaciju medicinske opreme u ovom kantonu.

Ono što je interesantno, nijedna zdravstvena ustanova koja je učestvovala u liječenju i operaciji preminule dvoipogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja ne posjeduje zakonski verificiranu medicinsku opremu.

Podsjetimo, djevojčica je operisana u iznajmljenoj sali privatne klinike "Dr. Bejtović", koja dijeli prostor s privatnom oftalmološkom ordinacijom "Dr. Halimić", čija doktorica Nina Jovanović je radila operaciju.

Laboratorija Verlab se oglasila i prije dva dana nakon tragičnog slučaja djevojčice Džene iz Kaknja te su naglasili kako problemi u zdravstvenom sektoru imaju dalekosežne posljedice.

"Kao profesionalci, kao ljudi i kao roditelji izražavamo punu moralnu i emotivnu podršku pacijentici i svim članovima njene porodice,te se iskreno nadamo da će se uz Božiju pomoć izboriti i oporaviti bez bilo kakvih posljedica. S druge strane najoštrije osuđujemo sve one koji se u zdravstvu ne pridržavaju definisanih pravila, zakona i Hipokratove zakletve u pristupu pacijentima. S obzirom na veliki broj upita koji su pristigli na našu adresu, ovim putem koristimo priliku da javnost informišemo o uslugama zakonske verifikacije, koje pruža kompanija Verlab", piše u saopćenju.

Oni su naglasili da se u zdravstvenim ustanovama koriste medicinski uređaji u različitim uslovima, što usljed nedostatka adekvatnog nadzora dovodi do povećanja rizika nastanka neželjenih slučajeva.

"S tim u vezi, prethodnih godina, više stotina puta smo upozorili sve zdravstvene ustanove na obavezu zakonske verifikacije, ali i gore pomenute prednosti koje se istom ostvaruju. Također, prethodnih godina upozoravali smo i nadležne inspekcijske organe na zdravstvene ustanove i pojedince koji ne poštuju zakonske odredbe te svjesno odobravaju rukovanje zakonski neispravnom opremom i samim time indirektno ugrožavaju zdravlje pacijenata", kažu iz Verlaba.

Iz ove kompanije su naveli i da do sada nisu upoznati o činjenici da je izvršen inspekcijski nadzor u svim zdravstvenim institucijama u BiH.

"Međutim, do danas nismo upoznati o činjenici da je izvršen inspekcijski nadzor u svim zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini po ovom pitanju. Verifikacija, kao i bilo koja druga zakonom propisana obaveza, ima samo ograničeno dejstvo ukoliko istovremeno ne postoji sankcija za sve one koji ne poštuju i ne provode zakone. Stoga apelujemo i na inspekcijske organe da djeluju u okviru svoje nadležnosti. O nepoštivanju državnih zakona i pasivnosti ustanova, ali i pojedinaca, više puta smo do danas obavijestili i nadležna tužilaštva", dodaju.

Također, iz Verlaba su naglasili kako zdravstvene ustanove koje se na nalaze na ovom spisku nikada nisu izvršile zakonsku verifikaciju medicinske opreme.