Stupa na snagu odmah
186

Ovo su tehničke izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Schmidt

S. M.
Christian Schmidt (Foto: T. S./Klix.ba)
Christian Schmidt (Foto: T. S./Klix.ba)
Odluka visokog predstavnika Christana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona u tehničkom dijelu objavljena je na stranici OHR-a.

Odluka će stupiti na snagu odmah. Ona stupa na snagu na privremenoj osnovi sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uvjeta.

Schmidt je izmijenio član 2.15 Izbornog zakona u kojem sada stoji da ako se ne izvrši imenovanje novog ili zamjenskog člana općinske izborne komisije u zakonskom roku, centralna izborna komiisija BiH može izvršiti njeno imenovanje.

Također, zabranjuje se zloupotreba zakonskog prava na učešće u radu biračkog odbora fiktivnim predstavljanjem.

CIK dobija ovlaštenja da uklanja imena kandidata sa kandidatske liste ako utvrdi da je kandidat lično odgovoran za povredu, poništi ovjere političke stranke, koalicije i liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata.

Nosiocima izvršnih funkcija odlukom se zabranjuje zloupotreba javnih sredstava.

Zloupotrebe javnih sredstava odnose se na sljedeće radnje:

  • uključivanje državnih službenika koji su podređeni kandidatu u obavljanju poslova u radnom vremenu u cilju promocije kandidata ili političkih subjekata;

  • korištenje prostorija javnih ustanova i organa za obavljanje predizbornih aktivnosti ako korištenje istih prostorija nije zagarantovano drugim kandidatima i političkim subjektima pod istim uslovima;

  • korištenje sredstava komunikacije, informacionih usluga, kancelarijske opreme javnih ustanova i organa za izbornu kampanju;

  • korištenje sredstava prevoza u vlasništvu državnih, entitetskih, gradskih, kantonalnih ili općinskih organa i organizacija bez naknade ili po sniženim naknadama za aktivnosti kampanje.

  • prikupljanje potpisa ili izborna kampanja koju provode lica koja obavljaju izabrane funkcije ili su državni službenici, tokom službenih aktivnosti ili događaja koje organizuje javna ustanova ili organ.

Ovim izmjenama tako uvode se novčane kazne u iznosu od 600 do 3.000 KM za zaposlene ili angažovane u izbornoj administraciji.

Također, uvode se kazne u iznosu od 3.000 do 30.000 KM za političke subjekte, između ostalog, ako ometa skup druge političke stranke, spriječi novinara da obavi svoj posao u skladu s pravilima profesije i izbornim pravilima, podstakne na glasanje lice koje nema pravo glasa, podstakne lice da glasa više puta na istim izborima ili da glasa u ime drugog lica, izloži na biračkom mjestu ili njegovoj okolini bilo kakav materijal s ciljev utjecaja na birače itd.

Ako pristalica stranke uredi bilo šta od navedenog kaznit će se stranka.

Ovaj Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika, ili prvog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine", koji god od tih dana nastupi ranije.

Cijelu odluku možete pročitati na stranici Ureda visokog predstavnika.