BiH
107

Ovo su prve bh. poštanske markice štampane dobrom voljom

Klix.ba
Prve poštanske markice nakon nezavisnosti BiH
Filatelija je jedan od najstarijih hobija u Bosni i Hercegovini. Međutim, nakon rata, sve je manje zaljubljenika u sakupljanje poštanskih markica.

Prva poštanska markica nezavisne Bosne i Hercegovine štampana je 27. oktobra 1993. godine sa motivom tadašnjeg grba Republike BiH sa ljiljanima čiji su autori Jasminko Mulaomerović i Savo Vasiljević.

Njihova vrijednost kretala se od 100 do 50.000 bosanskohercegovačkih dinara. Kako piše na suvenir listu prvih bh. markica, one su štampane u ratnim uslovima i samo sa dobrom voljom.

Takve jedne markice prodaju se na bh. oglasniku Market.ba. Sarajlija Mirsad, u čijem su vlasništvu, kaže da posjeduje sve markice od 1993. godine.

"Posjedujem markice u vrijednosti šest, sedam hiljada KM. Prve bh. markice iz oktobra 1993. godine danas nemaju onu pravu cijenu koju bi trebale imati i koliko vrijede na tržištu", kaže naš 33-godišnji sagovornik koji se filatelijom bavi preko četiri godine.

Nakon određenog perioda, kaže Mirsad, određene markice se povlače iz prodaje nakon čega njihova cijena raste.

Poštanske markice prodaje i Elvir Hadžiomerović iz Zenice. Kako kaže, naslijedio ih je od amidže Rešada.

"Imam dva albuma koje prodajem za 100 KM. U njima su markice iz jugoslavenskog perioda i neke strane. Većina ih je iz '60-tih godina", kaže Hadžiomerović.

Dodaje da vjerovatno njegove poštanske markice vrijede više, ali nije mogao pronaći nikoga ko bi ih procijenio.

Najskuplja marka na svijetu, švedska "Treskilling Yellow", prodata je 2010. godine u Ženevi međunarodnom konzorciju koji nije otkrio identitet ni iznos transakcije. Spekuliše se da je njena cijena iznosila preko pet miliona eura.

Među najskupljim markicama nalazi se i Franklin Z-Grill čija vrijednost iznosi 930.000 američkih dolara jer imaju samo dva primjerka u toj zemlji. Tržišnu vrijednost preko milion dolara imaju i prve dvije markice države Mauricijus koje su štampane 1847. godine.

Treća najskuplja markica je tzv. "Inverted Jenny" koja je štampana u SAD-u 1918. godine. Na slici se nalazi avion Curtiss JN-4 koji je gršekom štampan naopako.

Markica One Cent Black na magenta papiru štampana u Britanskoj Gvajani 1856. je također među pet najskupljih. Njena cijena iznosi preko 900.000 dolara.

Ukoliko se bavite filatelijom, više markica i njihove cijene možete pogledati na ovom linku.