Iz Kine i Turske
28

Ovo su opasni proizvodi za bebe koje ne smijete kupovati

I. P.
Dječja stolica za hranjenje Dolu 7150
Dječja stolica za hranjenje Dolu 7150
Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine u petak je na listu nesigurnih proizvoda stavila dva pomoćna predmeta koja često kupuju mladi roditelji - hodalicu i stolicu za hranjenje.

Iz Agencije se navodi da dječija stolica za hranjenje Dolu 7150 turskog proizvođača Dolu Oyuncak predstavlja ozbiljan rizik od povrede jer nije stabilna i može se prevrnuti prema naprijed tokom upotrebe.

"Dječija stolica za hranjenje ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 14988:2018. Uvoznik je preduzeo dobrovoljne mjere povlačenja s tržišta, povrata od potrošača, uništavanja dječije stolice za hranjenje te obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata proizvoda", kažu iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Potrošačima koji su kupili ovaj proizvod preporučuje se da ga odmah prestanu koristiti i da ga vrate uvozniku ili u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili.

Dječija hodalica Speedy 552 kineskog proizvođača Brevi Milano S.p.A. predstavlja također ozbiljan rizik od povrede za djecu jer je sjedište hodalice pretrpilo trajne deformacije i jer je narušena funkcija mehanizama za podešavanje visine.

Dječja hodalica Speedy 552
Dječja hodalica Speedy 552

"Dječija hodalica ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 1273:2010. Uvoznik je preduzeo dobrovoljne mjere povlačenja proizvoda s tržišta, povrata od potrošača, uništavanja dječije hodalice, te obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata proizvoda", kažu iz Agencije.

Kao i u primjeru stolice za hranjenje, potrošačima koji su kupili ovaj proizvod se savjetuje da ga odmah prestanu koristiti i da isti vrate uvozniku ili u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili.