Ovo su imena osoba koje su namještale ispite na Medicinskom fakultetu u Sarajevu

Klix.ba
16.4.2019. u 10:55
364
173
Ovo su imena osoba koje su namještale ispite na Medicinskom fakultetu u Sarajevu
364
Ovo su imena osoba koje su namještale ispite na Medicinskom fakultetu u Sarajevu Foto: E. H./Klix.ba
Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv profesora i uposlenika koji su namještali ispite na fakultetima u Sarajevu te drugih posrednika zbog uzimanja novca radi namještanja ispita na ovoj visokoškolskoj ustanovi.
Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Irfana Šuške, Hamde Alića, Dike Šarić, Aide Bičakčić, Hasana Bičakčića, Kerima Bičakčića i Valide Hubić.

Pročitajte detalje namještanja ispita: Od bludnih radnji do pogrešne ceduljice na fakultetu

Optužnica ih tereti za krivična djela primanja dara ili drugih oblika koristi, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem i davanje dara ili drugih oblika koristi.

Prema navodima iz optužnice, Irfana Šušku se tereti da je u junu i julu 2017. godine kao profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu uz posredovanje optuženog Hamde Alića zahtijevao i uzeo novac u iznosu od oko 1.500 KM za polaganje ispita iz predmeta histologija i embriologija životinja i čovjeka. Navedeni novac su optuženi dijelili između sebe.

Istovremeno, Irfan Šuško, Valida Hubić, inače tehnička sekretarica na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, i Dika Šarić optuženi su da su pomagali Hasanu Bičakčiću, studentu Stomatološkg fakultetu u Sarajevu, da nezakonito, tačnije bez učenja, položi anatomiju. Zauzvrat su im Bičakčićevi roditelji obećali novac u iznosu od nekoliko hiljada maraka.

Inače, nakon potvrđivanja optužnice odlukom Općinskog suda u Sarajevu optuženi Irfan Šuško pušten je iz pritvora i izrečena mu je zabrana kontaktiranja i sastajanja sa svjedocima i optuženima.

Time je potvrđeno pisanje portala Klix.ba iz oktobra prošle godine, ali tada iz Tužilaštva KS nisu mogli govoriti o detaljima.


Komentari (173)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: