Žestoke reakcije
289

Ovo su članovi Školskog odbora škole "Mustafa Busuladžić", koji je odgovorio na protestnu notu Izraela

Piše: I. Č.
Školski odbor JU Osnovna škola "Mustafa Busuladžić" odgovorio je na protestnu notu Izraela koja je upućena bh. vlastima zbog nedavnog preimenovanja naziva škole u Dobroševićima, nametnuvši žestoku polemiku u javnom prostoru.

U tekstu koji potpisuje Salko Trnka, napisanom kao reakcija na protestnu notu Izraela upućenu zbog naziva škole, stoji da Mustafa Busuladžić nije bio nikakav antisemita, nego da je kao intelektualac i vjerski radnik govorio o lošim osobinama jevrejskih i drugih trgovaca. Potcrtano je da sadašnja situacija u svijetu pokazuje da je Busuladžić bio u pravu, gdje slična postupanja trgovaca i bankara izazivaju ekonomske krize siromašenjem miliona ljudi.

Reakciju je uputio Školski odbor JU Osnovna škola Mustafa Busuladžić, čiji su članovi Bošnjaci i Bošnjakinje Salko Trnka, Safet Mešanović, Sadik Ećo, Edina Bašić, Amel Begović, Nirmela Višnjić i Ema Nukica. Međutim, jedino je predsjednik Školskog odbora Salko Trnka, član tog organa uprave škole u ime Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Budući da je predsjednik Školskog odbora na toj funkciji u ime Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, nemoguće je, a ne zapitati se da li je tekst reakcije zapravo zvaničan stav tog ministarstva, na čijem je čelu ministar Elvir Kazazović. Bezuspješno smo i od njega pokušali dobiti odgovor na navedeno pitanje.

Salko Trnka je nastavnik matematike u jednoj sarajevskoj osnovnoj školi, kojeg je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS imenovalo na poziciju predsjednika Školskog odbora JU Osnovne škole Mustafa Busuladžić.