City Angelsi u humanoj misiji
0

FOTO+VIDEO / Ovo su "anđeli" koji pomažu BiH i donose bolje sutra

Piše: Tatjana Sekulić
Odjeveni u crvene majice s logom na kojem je orao s raširenim krilima iznad grada i s plavim beretkama na glavi oni su veoma prepoznatljivi na ulicama u Tuzlanskom kantonu. Građani za njih kažu da su anđeli koji pomažu svima kojima je pomoć neophodna. Zovu se City Angelsi i marljivo rade kako bi pomogli starijim, iznemoglim, bolesnim i svima kojima je pomoć neophodna.
City Angelsi su volonteri na ulici. Nevladina organizacija osnovana je prije šest mjeseci u Tuzli. Od tada nesebično pružaju pomoć sugrađanima. Njihovo prisustvo na ulici ulijeva sigurnost.

"Sve je počelo u Tuzli prije šest mjeseci kada je grupa mladih entuzijasta okupljenih u tadašnjem 'Kriznom štabu za pomoć Amili Džinović' odlučila da svoj rad svede u pravne okvire i naprave jednu sasvim novu humanitarnu organizaciju sa jasnom vizijom i inovativnijim konceptom rada. Kasnije je ta ideja prepoznata i u drugim sredinama poput Lukavca i Živinica. Intenzivno se radi na otvaranju podružnice u Sarajevu i Banjoj Luci", kazao je za Sarajevo-x.com Damir Porobić, predsjednik udruženja City Angels u Tuzli.

Mir i sigurnost na ulicama koje čuvaju "anđeli"

Udruženje City Angels International osnovano je prije 17 godina u Italiji, a osnivač je Mario Furlan. Volonteri su prepoznatljivi po plavoj beretci koja simbolizira mir, crvenoj majici ili jakni sa logom na kojem je orao s raširenim krilima koji pokriva grad.

"Želimo da osjetimo probleme običnog čovjeka, a mali čovjek danas ima jako mnogo problema, s obzirom na aktuelnu situaciju u našoj zemlji. Članovi City Angelsa u BiH su mladi ljudi, studenti i entuzijasti. Građani se uvijek mogu osloniti na nas bilo da se radi o pomoći starijoj osobi koja nosi teške kese sa sobom ili o tome da je neko izgubio svijest na pločniku - mi smo tu da priskočimo, pružimo prvu pomoć i obavijestimo odgovarajuću državnu službu", istakao je Porobić.

Nova energija za bolje dane

Dodao je da je jedan od njihovih ciljeva pomoći teško bolesnim osobama, onima kojima bi država trebala finansirati skupa liječenja, ali to ne čini.

"Imamo i mali program pomoći onima koji su na rubu egzistencije. Takvim osobama i porodicama pomažemo isključivo u obezbjeđivanju osnovnih životnih namirnica poput hrane i higijenskih potrepština", kazao je predsjednik bh. Udruženja City Angelsi.

Kada su se na tuzlanskim ulicama pojavili crveno-plavi anđeli, mnogi su bili skeptični. Međutim, jako brzo su prepoznali njihove motive i namjere i danas su "anđeli" veoma cijenjeni i poznati u cijelom Tuzlanskom kantonu.

"Građani su nas prepoznali kao novu energiju koja želi da pozitivno utječe na ljude i potakne na promjene u našem društvu. Činjenica je da je situacija izuzetno složena i teška, međutim potvrđuje se to da uprkos svim unutarnjim podjelama u našem društvu, kada je pomoć u pitanju, naši građani su jedinstveni bez obzira na vjeru i naciju kojoj pripadaju. To budi nadu i daje tračak nade da na kraju tunela ipak nas čeka svjetlost koja će obasjati ovu zemlju boljom budućnošću", optimistično je istakao Porobić.

Iskorijenjivanje nacionalnih, vjerskih i ostalih podjela

Glavni cilj City Angelsa je solidarnost i sigurnost, kako i glasi njihov slogan. Zarekli su se da će marljivo raditi na iskorijenjivanju podjela na vjerskoj i nacionalnoj osnovi koje koče napredak BiH.

"Mi pozivamo sve vladine i nevladine organizacije, individualce, entuzijaste, mlade i stare kao i aktualne predstavnike vlasti da svi zajednički sarađujemo za bolje sutra nas, ali i naše djece. Nemojmo dozvoliti da djeca pate zbog naših grešaka iz prošlosti. To je dovoljan razlog za istrajnost i borbu o ostvarivanju naših ciljeva", poručio je Porobić.

City Angelsi BiH nemaju finansijsku podršku vladajućih struktura, niti su je tražili. Ističu da je veći problem apatija i nezainteresovanost vlasti za njihov rad.

Bh. "anđeli" djeluju svega šest mjeseci, i već su dobili priznanje "Volontersko djelo 2010", za organizaciju humanitarne akcije pomoći Amili Džinović, studentici Medicinskog fakulteta u Tuzli.