Kanton Sarajevo
110

Ovo su 22 dijagnostička pregleda koja se mogu besplatno obaviti u privatnim ustanovama

A. Ku.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Muamer Kosovac potpisao je sa predstavnicima osam privatnih zdravstvenih ustanova ugovore za deficitarne usluge.

"Naši osiguranici više neće dugo čekati na CT snimak, magnetnu rezonancu, ultrazvučne preglede, color dopler i mnoge druge pretrage jer sada imaju mogućnost, ukoliko usluga ne može biti realizirana u javnim zdravstvenim ustanovama u roku od 90 dana, da koriste usluge i privatnih zdravstvenih ustanova sa kojima smo potpisali ugovore", kazao je Muamer Kosovac, direktor ZZO-a KS.

Zavod je u svrhu smanjenja lista čekanja na pojedine preglede, a prema uputi Ministarstva zdravstva, ugovorio dijagnostičke postupke za 22 deficitarne zdravstvene usluge u iznosu od 2.247.990 KM.

Osiguranici, kojima je propisana jedna od usluga navedenih u tabeli, a koja ne može biti relizirana u roku od 90 dana u javnim zdravstvenim ustanovama, mogu ostvariti uslugu u privatnim zdravstvenim ustanovama sa kojima Zavod ima zaključen ugovor.

Usluge za koje je izvršeno ugovaranje su date u nastavku:

Način ostvarivanja prava na usluge u Privatnim zdravstvenim ustanovama, uređen je Procedurom o načinu ostvarivanja prava na deficitarne usluge koja se nalazi na web stranici Zavoda (www.kzzosa.ba), "Procedura o načinu ostvarivanja prava na deficitarne usluge" članom 4. navedene Procedure, propisan je sadržaj dokumentacije, koji se dostavlja uz Zahtjev, na osnovu koje se utvrđuje pravo i izdaje Saglasnost.

Sadržaj dokumentacije uz Zahtjev:

a) Dokaz na osnovu kojeg su preporučene usluge od strane doktora specijaliste

b) Original uputnicu izdatu od strane porodičnog doktora sa datumom izdavanja,

c) Uputnica iz tačke b ovog člana, obavezno sadrži datum javljanja osiguranika u zdravstvenu ustanovu i datum zakazanog termina specijalističkog pregleda, uz pečat ustanove u kojoj je zakazana usluga.

Na saglasnosti osiguranik ima ponuđen spisak privatnih zdravstvenih ustanova koje vrše traženu uslugu i može da bira bilo koju privatnu ustanovu sa ponuđenog spiska.

Stručna služba Zavoda, na osnovu podnesenog Zahtjeva, provodi postupak provjere ispunjavanja uslova za ostvarivanje prava na traženu uslugu iz domena deficitarnih usluga, a po utvrđivanju istog izdaje Saglasnost, na osnovu koje osiguranik ostvaruje pravo na pružanje usluge u ugovorenim privatnim zdravstvenim ustanovama.