Spasioci na terenu
31

Ovo je zbirni izvještaj Federalne civilne zaštite o poplavama i klizištima

Dž. L.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Kiša koja ne prestaje padati prouzrokovala je probleme stanovnicima na području nekoliko kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine. Vodostaji rijeka su povećani i imaju tendenciju rasta, dok su kuće i putevi ugroženi zbog odrona i klizišta.
Prema izvještaju Federalne uprave civilne zaštite, došlo je do izlijevanja vodenih tokova u nekoliko općina i gradova. Najteže je na području Tuzlanskog kantona.

Spreča poplavila kuće, zemljišta...

Na području općine Doboj Istok rijeka Spreča se izlila i poplavila priobalno 20 hektara poljoprivrednog zemljišta. Od lokalnih vodotoka ugroženo je više stambenih i pomoćnih objekata u naselju Lukavica Rijeka.

Nivo Speče u porastu je i na području Gračanice gdje je poplavljeno oko 80 hektara poljoprivrednog zemljišta u dijelu od Miričine do Stjepan Polja. Na području Gračanice, u naselju Delići, bujični potok oštetio je lokalnu cestu i bankine te nanio dosta posipnog materijala na saobraćajnicu.

U protekla 24 sata na području općine Kladanj rijeke Gostelja, Suha i Drinjača su poplavile oko stotinu stambenih objekata, od čega njih oko 70 u naselju Stupari. Trenutno je prekinuto napajanje vodom za Stupare. Put prema naselju Tuholj je obustavljen jer je oštećen most koji trenutno saniraju lokalne službe.

Izlijevanje rijeke Spreče pravi problem i stanovnicima Kalesije, dok na području Banovića gradska voda nije za piće.

Kada je riječ o Tuzlanskom kantonu, u Živinicama i Srebreniku jučer je također teška situacija. Na području Živinica jučer je evakuirano stanovništvo u naseljima Đurđevik i Strašanj zbog poplave uslijed izlijevanja rijeka Oskove i Spreče. Nivo rijeke Oskove i jutros je u porastu za 43 centimetra. Operativnom centru civilne zaštite prijavljeno je 28 poiplavljenih objekata u Srebreniku, među kojima su i objekti pošte, ambulante i ureda Mjesne zajednice Špionica.

Gradonačelnik Tuzle je, na prijedlog gradskog štaba Civilne zaštite, proglasio stanje prirodne nesreće od poplava i klizišta na području ovog grada. Stanje prirodne nesreće proglašeno je i na području općine Čelić.

Poplavljeni stambeni objekti u Olovu

Zabrinjavajuća situacija zadesila je i stanovnike Zeničko-dobojskog kantona gdje su povećani vodostaji svih rijeka i imaju tendenciju rasta.

Zbog povišenog vodostaja, najave veće količine padavina i stanja na terenu, načelnik Olova donio je odluku o proglašenju stanja redovne odbrane od poplava. U Olovu je poplavljeno pet stambenih objekata, a većina putnih komunikacija je oštećena. Najviše su stradali makadamski putevi. Ekipe Civilne zaštite provodile su hitne mjere čišćenja puteva i objekata na terenu. Na sreću, niko nije povrijeđen.

Raste vodostaj Krivaje

Rijeka Krivaja na području Zavidovića jučer se izlila iz korita na više lokacija. Na sreću, nije zabilježena veća šteta. Iako je tokom noći zabilježen blagi pad vodostaja Krivaje, jutro je donijelo nove jače padavine koje mogu ponovo uzrokovati porast vodostaja.

U Varešu je došlo do izlijevanje rijeke Stavnje, te je u prekidu odvijanje saobraćaja prema naseljima Ravne, Vijaka i Oćevija. Također je u naselju Luke došlo do pokretanja klizišta koe je bilo aktivirano i ranijih godina.

Na području Unsko-sanskog kantona vodostaji rijeka Une i Sane su normalni. Nema opasnosti od izlijevanja iz korita. Vodostaji rijeka i rječica na području Srednjobosanskog kantona su u blagom je porast, ali također nema opasnosti od izlijevanja.

Aktivirana nova klizišta

Pored izlijevanja rijeka, usljed ovakvih vremenskih neprilika, veliki problem su klizišta, kako stara koja nisu sanirana, tako i nova.

Tako je tokom protekla 24 sata došlo do aktiviranja klizišta u nekoliko općina. Staro klizište ponovo je pokrenuto u općini Doboj Istok, dok je u Srebreniku aktivirano sedam novih klizišta.

U potpunosti je obustavljen saobraćaj na dijelu magistralnog puta Tuzla – Sarajevo zbog velikog klizišta koje je pokrenuto u mjestu Vitalj kod Kladnja.

U Gračanici je klizište oštetilo lookalne saobraćajnice u dužini oko 25 metara, te je ugrožen jedan stambeni objekat. Operativni centar Civile zaštite u Tuzli zaprimio je dvije prijave o urušavanju zemlje na području naselja Ši Selo i Donja Obodnica. Aktivirano je i nekoliko klizišta na području općina Kalesija i Banovići.

Podsjećamo, Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao žuti meteoalarm za veći dio FBiH zbog očekivanih kišnih padavina od 10 do 20 sati. Nadati se da će najavljeni sunčaniji intervali u narednim danima spriječiti veće štete zbog poplava i klizišta.