SDP BiH
0

"Ovo je suđenje zločincu Karadžiću, a ne Americi"

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Nakon što je konačno uhapšen i predat Haškom tribunalu gdje bi trebalo da odgovara za zločine kojima je upravljao u BiH, Radovan Karadžić pokušava da skrene pažnju sa svojih zlodjela na sporedna pitanja oko njegovog uspješnog skrivanja u zadnjih 13 godina, saopšteno je danas iz SDP-a BiH.

Lažirani dokument koji Karadžić tvrdi da je potpisao sa predstavnicima Stejt dipartmenta, konkretno sa Ričardom Holbrukom, sigurno nije glavna tema nakon što je Karadžić došao tamo gdje je odavno pripadao, tvrde u SDP-u.

Umjesto skretanja pažnje na teme kojima manipulira Karadžić, debata treba da se usmjeri na ono za šta on odgovara, tj. na upravljanje projektom stvaranja etnički čiste velike Srbije na teritoriju BiH. Zabrinjava to što dio javnosti u BiH nije jasno stao na stranu zemlje i zvaničnika koji su zaustavili agresiju na BiH, bombardovali Mladićeve i Karadžićeve instrumente zla iznad Sarajeva i potrošili milijarde na otklanjanje efekata agresije na BiH.

Pogotovo je zabrinjavajuće to što trenutni Predsjedavajući predsjedništva BiH, Haris Silajdžić, u svojoj jučerašnjoj izjavi ne zna kome da vjeruje: ratnom zločincu ili američkoj administraciji. Od Silajdžića se očekivalo makar da čvrsto stavi do znanja javnosti u BiH da je riječima monstruma Karadžića bilo katastrofalno vjerovati i prije i tokom rata, a pogotovo sada kada pokušava da za svoje 13 godina dugo skrivanje okrivi zemlju koja je dokazani prijatelj BiH i njene državnosti. Sramotno je da šefu države BIH trebaju dodatni argumenti kako bi se odlučio da li vjerovati onima koji su ubijali BiH ili Americi koja je na naš poziv poslala svojih 60.000 vojnika da zaustavi agresiju.

SDP poziva sve bosanskohercegovačke medije, političke aktere i čitavu javnost da se odgovorno ponesu prema suđenju čovjeku koji je osvjedočeni zločinac, lažov i manipulator, i koji je svoj život posvetio uništavanju naše zemlje i debatu usmjere na Karadžića i na njegova zlodjela. Pošto je gotovo sigurno da će Karadžić tokom suđenja nastaviti iznositi različite nerelevantne informacije, javnost ne smije zaboraviti da je ovo suđenje Radovanu Karadžiću i njegovom projektu a ne ljudima koji su imali priliku da se s njim suoče u borbi da se osujeti njegovo zlo, zaključuje se u saopštenju SDP-a BiH.