BiH
0

Ovo je sedam najboljih ekoloških projekata u BiH

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Međunarodni Festival ekološkog i turističkog filma "Jahorina film festival", u saradnji sa fondovima za zaštitu životne sredine Republike Srpske i Federacije BiH, dodijelio je danas u Sarajevu sedam ravnopravnih godišnjih nagrada za najbolji ekološki projekat u BiH.

Dobitnici ove nagrade iz Republike Srpske su firma "Majneks" sa Pala za projekat Jahorinska gondola, "Euro-Hem" iz Banje Luke za unapređenje prikupljanja otpada i naplavina iz rijeke Vrbas i jezera Bočac i opština Čelinac za čišćenje obale korita rijeke Vrbas i uređenje dijela deponije Markovac.

Laureati iz Federacije BiH su opština Busovača za projekat Zaštita izvorišta vode za piće sa vodozahvata Topalovića i Duboki potok gradskog vodovoda putem izgradnje kanalizacione mreže i kolektora, "Pobjeda – Rudet" iz Goražda za rekonstrukciju i modernizaciju postrojenja za obradu tehnoloških otpadnih voda, Udruženje korisnika vodovoda "Hodovo" za izgradnju sistema vodosnabdijevanja i "Eko forum" Zenica za kompostiranje organskog materijala u školama.

Nagrade su uručili članovi stručnog žirija, direktor Fonda za zaštitu životne sredine u Federaciji BiH Safet Harbinja i predstavnik Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske Zoran Lukač, koji su čestitali dobitnicima nagrada za veliki doprinos na unapređenju i zaštiti životne sredine, kao i u očuvanju prirodnih resursa.

Harbinja je precizirao da oba fonda realizuju oko 400 ekoloških projekata čiji investicioni fond iznosi oko 50 miliona KM.

Predstavnici fondova odali su priznanje i direktoru "Jahorina film festivala" Mirku Despiću i selektoru Festivala Ratku Orozoviću.

Festival će biti završen sutra, a ceremonija zatvaranja i dodjele nagrada najuspješnijim autorima zakazana je za 19.00 sati u Hotelu "Damis" na Palama.

Prethodno, u okviru pratećeg programa festivala, sutra u 13.00 sati u Hotelu "Vučko" na Jahorini biće održan okrugli sto o temi "Voda 2013".