"Ovo je put izlaska iz sukoba i podjela"

F
FENA
11.11.2008. u 13:11
0
54
"Ovo je put izlaska iz sukoba i podjela"
0
"Ovo je put izlaska iz sukoba i podjela" Foto: Reuters
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić pozvao je danas sve političke stranke da podrže dogovor koji je postigao u subotu s liderima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZBiH Draganom Čovićem o ustavnim promjenama i da zajedno rade na izradi konkretnih rješenja.
- Građanima BiH je dosta sukobljavanja i podjela. Ovo je put izlaska iz takvih sukoba i podjela, izjavio je Tihić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Kazao je da je očekivao da će ova izjava naići na odobravanje javnosti, jer su u njoj date smjernice za rješavanje važnih pitanja i da će se razgovarati o njenoj operacionalizaciji.

- Međutim, javili su se neki kvazipatrioti, a Stranka za BiH je organizirala pres-konferenciju koja je podsjećala na rušenje aprilskog paketa, ocijenio je Tihić.

Dalje je naveo da neke stranke znaju samo rušiti, a ne znaju raditi, dok su se javila i neka udruženja koja iznose neki spisak želja.

- Umjesto da odgovaraju javnosti što dvije godine od rušenja aprilskog paketa nisu uradili ništa, pri čemu je došlo do zastoja u evropskim integracijama, ponovo ruše principijelan kompromis, kazao je predsjednik SDA.

Komentirajući izjavu potpisanu s Dodikom i Čovićem, Tihić je rekao da je predviđeno usklađivanje Ustava s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, što je i bila postprijemna obaveza BiH nakon prijema u Vijeće Evrope. To se odnosi, naprimjer, na izbor članova Predsjedništva i desetine zakona s diskriminatorskim odredbama.

Kompetencije i nadležnosti države i entiteta su glavni problem kod usvajanja zakona, a Tihić smatra da tu priču treba bar privremeno zatvoriti, jer sada imamo dobar okvir nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Pitanje funkcioniranja državnih institucija može se riješiti ugradnjom mnogih instrumenata deblokade. To, po Tihiću, može da se postigne drugačijim načinom glasanja u Vijeću ministara, izborom jednog predsjednika, drugačijim glasanjem u Domu naroda...

- Umjesto da svi radimo i skupimo svu pamet, javljaju se
kvazipatrioti koji ništa ne rade i koji misle praviti državu na pres-konferencijama i okruglim stolovima. BiH se gradi i u Banjoj Luci i Mostaru i samo s predstavnicima građana i naroda koji su ih izabrali, rekao je on.

Ustav se može mijenjati i amandmanski, iako takav pristup "neznalice napadaju", ocijenio je Tihić, dodajući da amandmanske izmjene mogu značiti i izmjenu cijelog Ustava, ali da priča o novom ustavu nije realna.

Kada je u pitanju državna imovina, postignut je dogovor o raspoređivanju na teritorijalno-funkcionalnom principu, pri čemu bi Parlamentarna skupština BiH odmah trebalo da donese zakon po kojem bi imovina potrebna za rad državnih institucija bila uvedena u posjed države "jedan kroz jedan", uključujući tu perspektivnu vojnu imovinu.

- To je legalistički pristup u skladu s Ustavom BiH. Onaj ko smatra da je to neustavno, može po svojoj poziciji pokrenuti postupak za ocjenu ustavnosti, naglasio je Tihić.

Svi se slažu da je popis stanovništva potreban, ali Tihićev je stav bio da ne treba sadržavati odredbe o etničkoj i vjerskoj pripadnosti jer nije implementiran Aneks VII o povratku izbjeglica. Izlaz je bio u tome da se u ovom dijelu ugrade mehanizmi za punu implementaciju Aneksa VII. To znači program na državnom nivou u trajanju od šest godina, a u tom periodu bi se popis iz 1991. godine primjenjivao kada je u pitanju popuna institucija.

Tihić dalje smatra da je rješenje statusa Distrikta Brčko u ustavnom zakonu koji je potrebno usvojiti dvotrećinskom većinom. SDA je podržavala prijedlog supervizora za Brčko Raffija Gregoriana da se ovo pitanje riješi izmjenom Ustava, ali je Tihić podsjetio da su protiv toga bili Stranka za BiH i SNSD.

Upitan da li potpisnici ove izjave mogu računati na potrebnu parlamentarnu većinu, Tihić je naveo da su čak i oni koji su izašli s negativnim stavom podržali neke dijelove dogovora.

Pritom je postavljeno i pitanje da li se može vjerovati lideru SNSD-a Miloradu Dodiku. Predsjednik SDA kaže da kada god neki političar potpiše ovako važnu izjavu, mora da stoji iza nje jer neće biti priznat za neke buduće razgovore, a ovaj potpis je pozitivno primljen i u Briselu.

Kada su u pitanju budući odnosi između SDA i Stranke za BiH, Tihić kaže da su u SDA 2006. godine, nakon postizanja koalicionog dogovora, računali da će njihovi stavovi vremenom približavati, a ne udaljavati.

SDA je tada, kao i sada, bila protiv izbora strateških partnera kakav zastupa SBiH i smatra ga nezakonitim i suprotnim interesima građana.

- Nažalost, ustavni sistem je takav da nemamo puno alternative, nego da nastojimo da se u postojećim okolnostima izvuče što više, rekao je Tihić.

Kazao je da s predsjednikom SDPBiH Zlatkom Lagumdžijom nije imao zvanične razgovore o novoj parlamentarnoj većini, a takvu odluku može donijeti samo Predsjedništvo SDA. Međutim, Tihić je naveo da je s Lagumdžijom razgovarao telefonom neposredno nakon dogovora s Dodikom i Čovićem o podršci tom projektu kako Lagumdžija "ne bi izletio na prvu".

Ocijenio je da je stav SDP-a još nedefiniran, ali se nada podršci ove stranke.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić je na kraju poručio da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić obećao da će već na narednoj sjednici u četvrtak iznijeti zaključke iz dogovora i da će se odmah krenuti u njihovu operacionalizaciju.


Komentari (54)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: