{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ovo je policijska država što se tiče SIPA-e"

F
27.6.2009. u 14:00
0
18
"Ovo je policijska država što se tiče SIPA-e"
0
"Ovo je policijska država što se tiče SIPA-e"
Premijer RS-a Milorad Dodik kritikovao je danas kao neprimjeren postupak to što inspektori Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) obavljaju razgovore i sa poslanicima Narodne skupštine RS-a u okviru istražnih postupka u vezi s izgradnjom zgrade Vlade RS-a u Banjoj Luci.
„Neprimjereno je da pravosudna vlast ulazi i u zakonodavni sistem i proganja poslanike o tome šta su govorili, mislili, zašto su tako mislili...Ovo je policijska država što se tiče SIPA-e“, rekao je Dodik danas novinarima u Banjoj Luci.

Inspektori Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) obavili su prije nekoliko dana razgovore sa najužim rukovodstvom i šefovima poslaničkih klubova parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini, a kako su rekli poslanici, interesovalo ih je sve što ima veze s izgradnjom zgrade Vlade RS-a, a najviše ugovor koji je potpisan s izvođačem radova „Integral inženjeringom” iz Laktaša, odnosno da li postoje konkretne odluke kada je u pitanju taj projekt.

Saslušanja koja obavljaju inspektori SIPA-e traju već neko vrijeme i njima je obuhvaćen veći broj osoba u okviru istražnih postupka u vezi s izgradnjom zgrade Vlade Republike Srpske, autoputa Banja Luka - Gradiška i zgradom Radio-televizije RS-a.

Saslušani su i neki od bivših ministara, članova upravnih odbora u institucijama koje su pod lupom SIPA-e, zaposleni u Vladi, Skupštini te drugim institucijama RS-a.

Saslušanja se vrše u vezi s izvještajem SIPA-e u kome se premijer RS-a Milorad Dodik i još 14 osoba sumnjiče za navodnu zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja kojim su oštetili budžet za 145 miliona KM, tačnije namještanje tendera, nepotrebno prekoračenje troškova i pranje novca tokom izgradnje Administrativnog sjedišta Vlade RS-a, zgrade RTRS-a i dionice autoputa Gradiška-Banja Luka.

Istraga SIPA-e je počela prošle godine nakon što su revizori iznijeli navode o zloupotrebama u postupcima dodjele ugovora te posebnom tretmanu koji je dat kompaniji „Integral inženjering” iz Laktaša.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: