Dodik opet negoduje
0

"Ovo je policijska država što se tiče SIPA-e"

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik kritikovao je danas kao neprimjeren postupak to što inspektori Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) obavljaju razgovore i sa poslanicima Narodne skupštine RS-a u okviru istražnih postupka u vezi s izgradnjom zgrade Vlade RS-a u Banjoj Luci.

„Neprimjereno je da pravosudna vlast ulazi i u zakonodavni sistem i proganja poslanike o tome šta su govorili, mislili, zašto su tako mislili...Ovo je policijska država što se tiče SIPA-e“, rekao je Dodik danas novinarima u Banjoj Luci.

Inspektori Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) obavili su prije nekoliko dana razgovore sa najužim rukovodstvom i šefovima poslaničkih klubova parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini, a kako su rekli poslanici, interesovalo ih je sve što ima veze s izgradnjom zgrade Vlade RS-a, a najviše ugovor koji je potpisan s izvođačem radova „Integral inženjeringom” iz Laktaša, odnosno da li postoje konkretne odluke kada je u pitanju taj projekt.

Saslušanja koja obavljaju inspektori SIPA-e traju već neko vrijeme i njima je obuhvaćen veći broj osoba u okviru istražnih postupka u vezi s izgradnjom zgrade Vlade Republike Srpske, autoputa Banja Luka - Gradiška i zgradom Radio-televizije RS-a.

Saslušani su i neki od bivših ministara, članova upravnih odbora u institucijama koje su pod lupom SIPA-e, zaposleni u Vladi, Skupštini te drugim institucijama RS-a.

Saslušanja se vrše u vezi s izvještajem SIPA-e u kome se premijer RS-a Milorad Dodik i još 14 osoba sumnjiče za navodnu zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja kojim su oštetili budžet za 145 miliona KM, tačnije namještanje tendera, nepotrebno prekoračenje troškova i pranje novca tokom izgradnje Administrativnog sjedišta Vlade RS-a, zgrade RTRS-a i dionice autoputa Gradiška-Banja Luka.

Istraga SIPA-e je počela prošle godine nakon što su revizori iznijeli navode o zloupotrebama u postupcima dodjele ugovora te posebnom tretmanu koji je dat kompaniji „Integral inženjering” iz Laktaša.