Poruka iz Federacije
5

Ovo je pet zaključaka Parlamenta FBiH povodom blokade državnih institucija

I. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine donio je pet zaključaka koji se tiču trenutne političke krize te podrivanja Dejtosnkom mirovnog sporazuma.

Kako se navodi u zaključcima, pozivaju se svi politički predstavnici u Bosni i Hercegovini da se posvete očuvanju ustavnog poretka, kao i mira i stabilnosti u BiH.

"Poziva se Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine da donese zakone kojima će se propisati korištenje državnog zemljišta od strane nižih administrativnih jedinica kao i jedinica lokalne samouprave. Poziva se visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da sankcionira sve političke zvaničnike u BiH koji učestvuju, ili su u proteklom periodu učestvovali u rušenju ustavnog poretka, podrivanju Dejtonskog sporazuma i neizvršavanju odluka Ustavnog suda BiH", zaključeno je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Dalje se pozivaju odgovorni nositelji u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti u BiH te sve političke predstavnike da na osnovu ustavnih obaveza, odnosno primjenjujući principe ustavnosti i zakonitosti, da se uključe u implementaciju odluka Ustavnog suda, kao i provedbu odluka međunarodnih i domaćih sudova.

"Predstavnički dom PFBiH ne prihvata poziv Narodne skupštine RS za definisanje granične linije jer u skladu sa Aneksom 2 Dejtonskog sporazuma - između entiteta ne postoji granica već linija koja ima isključivo administrativni značaj", navodi se u zaključcima.