Sulejman Tihić
0

Ovo je možda najveća izborna pobjeda SDA

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić cijeni da je ta stranka ostvarila možda najveću i najznačajniju izbornu pobjedu učinkom na proteklim lokalnim izborima održanim u Bosni i Hercegovini 5. oktobra.

Posebno značajnim uspjehom smatra osvajanje pozicije načelnika u općini Srebrenica, a novioizabrani načelnik Osman Suljić poručuje da će svoj mandat obaviti živeći u Srebrenici u kojoj će, dodaje, ostati do kraja života i trajno riješiti povratak Bošnjaka.

Tihić najavljuje da SDA može dobiti i mjesto gradonačelnika Mostara, a kao značajan izborni uspjeh navodi i osvajanje šest od devet načelničkih pozicija u Kantonu Sarajevo, najviše vijećničkih mandata na nivou Grada te poboljšanje pozicije u Tuzlanskom kantonu.

Nezadovoljan je izbornim učinkom SDA u Republici Srpskoj, gdje je od 85 dosadašnjih vijećničkih mandata zadržala 60. Osim što najavljuje da će rezultati u RS-u biti tema za posebnu analizu u stranci, objašnjava da su takvi bili i zbog problema u registraciji prognanih i raseljenih birača te činjenice da značajan broj njih ima CIPS registraciju u Federaciji.

Na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu, kojoj su prisustvovali brojni stranački kadrovi i rukovodstvo, Tihić je poručio da će SDA još više raditi "na dobrobit građana BiH". Njen izborni uspjeh ocijenio je globalno kao rezultat stabilne i dobre organizacije i konzistentne politike. U predizbornoj kampanji, dodao je, stranka nije imala nacionalnu, a naročito ne nacionalističku retoriku, niti je pribjegavala materijalnim i drugim stimulansima za biračko tijelo, već je slala poruke o dobrobiti bh. građana, zaključio je.

Predstoje važni politički razgovori o pitanjima veoma bitnim za budućnost BiH, najavio je Tihić.

Po njegovim riječima, SDA je 5. oktobra na lokalnim izborima, na nivou Bosne i Hercegovine osvojila 275.065 glasova (više od 22 posto), a na nivou Federacije više od 32 posto. Računajući i nastup u savezu s drugim strankama, osvojila je više od 300.000 glasova na nivou Bosne i Hercegovine.

Savez nezavisnih socijaldemokrata ima 270.000 osvojenih glasova, Socijaldemokratska partija BiH 193.000, Srpska demokratska stranka 133.000, Hrvatska demokratska zajednica oko 98.000, a Stranka za BiH oko 94.000, naveo je Tihića.

U 38 općina SDA je dobila pozicije načelnika, imat će 600 vijećnika u općinama, a prva je po broju osvojenih glasova za 45 općinskih vijeća.

To su, po Tihićevim riječima, bolji izborni rezultati nego 2004. i 2006., što Stranku demokratske akcije, po njegovoj tvrdnji, čini "jedinim pravim pobjednikom" na proteklim izborima.

Tihić je na pres-konferenciji izrazio nadu da će Centralna izborna komisija (CIK) do narednih izbora riješiti pitanje glasanja prognanih i raseljenih birača, posebno problem glasanja poštom.

Predizbornu kampanju ocijenio je u cjelini fer i korektnom, a za medijsko praćenje i predstavljanje kampanje je zahvalio, ocijenivši da je bilo također korektno.