{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovo je možda najveća izborna pobjeda SDA

F
20.10.2008. u 16:17
0
20
Ovo je možda najveća izborna pobjeda SDA
0
Ovo je možda najveća izborna pobjeda SDA
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić cijeni da je ta stranka ostvarila možda najveću i najznačajniju izbornu pobjedu učinkom na proteklim lokalnim izborima održanim u Bosni i Hercegovini 5. oktobra.
Posebno značajnim uspjehom smatra osvajanje pozicije načelnika u općini Srebrenica, a novioizabrani načelnik Osman Suljić poručuje da će svoj mandat obaviti živeći u Srebrenici u kojoj će, dodaje, ostati do kraja života i trajno riješiti povratak Bošnjaka.

Tihić najavljuje da SDA može dobiti i mjesto gradonačelnika Mostara, a kao značajan izborni uspjeh navodi i osvajanje šest od devet načelničkih pozicija u Kantonu Sarajevo, najviše vijećničkih mandata na nivou Grada te poboljšanje pozicije u Tuzlanskom kantonu.

Nezadovoljan je izbornim učinkom SDA u Republici Srpskoj, gdje je od 85 dosadašnjih vijećničkih mandata zadržala 60. Osim što najavljuje da će rezultati u RS-u biti tema za posebnu analizu u stranci, objašnjava da su takvi bili i zbog problema u registraciji prognanih i raseljenih birača te činjenice da značajan broj njih ima CIPS registraciju u Federaciji.

Na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu, kojoj su prisustvovali brojni stranački kadrovi i rukovodstvo, Tihić je poručio da će SDA još više raditi "na dobrobit građana BiH". Njen izborni uspjeh ocijenio je globalno kao rezultat stabilne i dobre organizacije i konzistentne politike. U predizbornoj kampanji, dodao je, stranka nije imala nacionalnu, a naročito ne nacionalističku retoriku, niti je pribjegavala materijalnim i drugim stimulansima za biračko tijelo, već je slala poruke o dobrobiti bh. građana, zaključio je.

Predstoje važni politički razgovori o pitanjima veoma bitnim za budućnost BiH, najavio je Tihić.

Po njegovim riječima, SDA je 5. oktobra na lokalnim izborima, na nivou Bosne i Hercegovine osvojila 275.065 glasova (više od 22 posto), a na nivou Federacije više od 32 posto. Računajući i nastup u savezu s drugim strankama, osvojila je više od 300.000 glasova na nivou Bosne i Hercegovine.

Savez nezavisnih socijaldemokrata ima 270.000 osvojenih glasova, Socijaldemokratska partija BiH 193.000, Srpska demokratska stranka 133.000, Hrvatska demokratska zajednica oko 98.000, a Stranka za BiH oko 94.000, naveo je Tihića.

U 38 općina SDA je dobila pozicije načelnika, imat će 600 vijećnika u općinama, a prva je po broju osvojenih glasova za 45 općinskih vijeća.

To su, po Tihićevim riječima, bolji izborni rezultati nego 2004. i 2006., što Stranku demokratske akcije, po njegovoj tvrdnji, čini "jedinim pravim pobjednikom" na proteklim izborima.

Tihić je na pres-konferenciji izrazio nadu da će Centralna izborna komisija (CIK) do narednih izbora riješiti pitanje glasanja prognanih i raseljenih birača, posebno problem glasanja poštom.

Predizbornu kampanju ocijenio je u cjelini fer i korektnom, a za medijsko praćenje i predstavljanje kampanje je zahvalio, ocijenivši da je bilo također korektno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: