7. jula u parlamentu
29

Ovo je kompletan tekst izmjena Izbornog zakona za Mostar: Šta su izračunali stranački matematičari

R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Za pet dana će se pred zastupnicima u Parlamentu BiH naći usaglašeni prijedlog izmjena Izbornog zakona koji implementira presudu Ustavnog suda za Mostar, koji je dio dogovora SDA i HDZ-a.
Usaglašeni model između ove dvije stranke rezultat je dugogodišnjih računica i političkih strategija, ali nije podložan izmjenama kroz predlaganje amandmana jer je u hitnom postupku. Cijeli tekst Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH možete pročitati na linku.

Ranija izborna pravila, koja su presudom 2010. proglašena neustavnim, davala su sa svakog gradskog područja po 3 vijećnika, sad je to izmijenjeno na način da Gradsko područje Sjever daje dva vijećnika, Stari Grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad 7, a Zapad četiri.

Ona nesretna, ratna linija razgraničenja podijelila je Mostar na dva dijela, podjela se oslikavala kroz šest postratnih općina, kasnije gradskih područja. Ranija podjela vijećnika koji se biraju s gradskih područja davala je 9 sa jedne, a 9 s druge strane grada. Sadašnja, što je i logika presude, daje 9 sa uslovno rečeno "istoka" i 13 sa "zapada".

Opet, matematika nije tako jednostavna i tzv. probosanske stranke nadaju se mandatima sa zapada, jer su ih i ranije osvajali. Tako je SDA na izborima 2008. godine osvojila mandat na gradskom području Jug, a veći broj mandata s gradskih područja dat će i ovaj put sličnih mogućnosti.

Zanimljivo je kako je u prvim godinama nakon presude Ustavnog suda osnovni HDZ-ov prijedlog bio sadržan u principu "jedan čovjek - jedan glas" što bi se realiziralo kroz jednu izbornu jedinicu. HDZ je, što je indikativno, od ovoga odustao poslije 2013. godine nakon što su postali poznati rezultati popisa stanovništva.

Osim prijedloga izmjena Izbornog zakona koji su podnijeli zastupnici HDZ-a i SDA, svoj prijedlog u parlamentarnu proceduru uputio je i SDP.