{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Ovo je bila godina stabilizacije i profesionalizma'

S
30.11.2009. u 19:08
0
6
'Ovo je bila godina stabilizacije i profesionalizma'
0
'Ovo je bila godina stabilizacije i profesionalizma'
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić istakao je danas da je za Oružane snage /OS/ BiH ova godina bila godina stabilizacije i profesionalizma, u kojoj se kontinuirano radilo na dogradnji odbrambenih struktura i reformi odbrane i u kojoj su napravljeni krupni koraci na približavanju BiH ka NATO-u.
"U posljednje vrijeme vodimo aktivnu kampanju oko prijema BiH u Akcioni plan za članstvo /MAP/. Cijenimo da smo tehnički, ispunili sve uslove i da će ministri inostranih poslova NATO članica, tokom sedmice donijeti odluku da BiH bude primljena u MAP", istakao je Cikotić.

Cikotić je na konferenciji za novinare povodom 1. decembra - Dana Oružanih snaga BiH, podsjetio da su u proteklih godiinu dana OS BiH organizvale NATO vježbu "Združeni napor 2009 ", koja se od 4. do 17. septembra održavala u kasarni " Kozara " u Banjaluci, a koja je prvi put realizovala izvan NATO-a.

Cikotić je naveo da je prije reforme odbrane realizacijom "Trast fonda" zbrinuto 2 860 pripadnika OS, te da su stvorene pretpostavke za zbinjavanje oko 2 750 pripadnika kojima zbog starosti ističu ugovori o profesionalnoj vojnoj službi.

"Ušli smo i u proces izrade odbrambenog pregleda, a radi se o strategijski odbrambenom dokumentu najvišeg nivoa, koji BiH do sada nije imala. Cilj ovog dokumenta je da sistematizuje i napravi inventuru svih bitnih postupaka u dosadašnjem toku reforme odbrane, te napravi projekciju odbrambenih mogućnosti, potreba i struktura BiH za narednih 10 godina", rekao je Cikotić.

On je istakao i velike pomake u rješavanju statusa pokretne i nepokretne vojne imovine, te da su završene i prve odluke o donacijama, koje uključuju donacije za entitetske MUP -ove, državne agencije za primjenu zakona i veoma značajnu i veliku donaciju za Avganistansku nacionalnu armiju.

Prema njegovim riječima, napravljen je i nacrt sporazuma o konačnom rješavanju statusa nepokretne imovine OS BiH, koji je usaglašen sa NATO i koji će brzo biti u parlamentarnoj proceduri.

OS su imale i čitav niz značajnih projekata na pružanju pomoći civilnim strukturama, od obnove i rekonstrukcije kuća i infrastrukturnih objekata, do podrške i pomoći u slučajevima elementarnih nepogoda, evakuaciji stanovništva,obrazovanju.


Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, general - pukovnik Miladin Milojčić naglasio je izuzetno dobru saradnju sa civilnim strukturama, te posebno istakao doprinos OS kampanji deminiranja, gdje je za 10 odsto premašena planirana površina za deminiranje id 2 300 000 metara kvadratnih.

Milojčić je istakao da helikopterske jedinice OS BiH daju izuzetan doprinos u pomoći civilnim strukturama, posebno u evakuaciji bolesnih, gašenju požara i drugim vanrednim situacijama.

On je podsjetio da su u toku 2009. godine oficiri OS BiH boravili u operaciji ISAF u Afganistanu, a sada je u toku druga rotacija u okviru danskog kontigenta na jugu i prva rotacija sa osam oficira na sjeveru u okviru komande ISAF.

"Takođe, u toku je priprema jedinice koja bi trebala ići u Afganistan. Sa najviših nivoa vlasti u BiH za to imamo načelne saglasnosti", kazao je Milojčić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: