Rudnici dužni preko 33 miliona KM
15

Ovjeravanje knjižica rudarima nije dovedeno u pitanje

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona danas je pokrenuto pitanje izmirenja obaveza Rudnika mrkog uglja Zenica, Breza i Kakanj prema Zavodu za zdravstveno osiguranje ZDK.

Predstavnici Vlade ZDK, Zavoda za zdravstveno osigurnje ZDK, te RMU Zenica, Kakanj i Breza, Sindikata rudnika i zdravstva ZDK, danas su razgovarali o milionskim obavezama ova tri rudnika po osnovi obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Iznos od 69 miliona KM je ukupno dugovanje državnih preduzeća Zavodu za zdravstveno osiguranje, a rudnici su dužni 33.988.928 KM.

Ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Senka Balorda istakla je da je bitno razgovarati o dugovanjima velikih firmi Zavodu za zdravstveno osiguranje jer Zavod nije u mogućnosti da ispuni tražene zahtjeve.

Direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje ZDK Senaid Begić izjavio je kako nisu doneseni propisi u Kantonu o načinu regulisanja navedenih obaveza rudnika prema zdravstvu, a dodao je kako je cilj razgovora da se riješe dugovanja kako bi u konačnici imali zadovoljnije Sindikate zdravstvenih radnika i Sindikate rudnika, te da je svima lakše raditi svoj posao.

Dugovanje RMU Zenica je najveće i iznosi 20.380.273 KM, dok najmanje dugovanje ima RMU Breza u iznosu od 12.472.273 KM.

"Mi ne bježimo od plaćanja svih obaveza koje imaju rudnici, ali u sve treba da se uključi i Vlada koja je na Federalnom nivou.", izjavio je predsjednik Sindikata RMU Zenica Mehmed Oruč, na što je predsjednik Sindikata ljekara ZDK Haris Husremović odgovorio:

"Ovo je problem koji treba rješavati i Vlada i nadležna ministarstva. Radimo u uvjetima rada koji nisu primjereni, gdje nemamo osnovnog medicinskog pribora niti materijala za operacije.", kazao je Husremović.

Današnjem sastanku prisustvovao je i ministar ZDK Fikret Plevljak koji je naglasio da će se rudnicima dati mogućnost kompenzacije određenih količina uglja za škole u ZDK na ime obaveza prema Zavodu.

"Svi imamo potraživanja i zavisimo jedni od drugih, ne želimo da sukobimo sindikate, ali nam je namjera da se dogovore kako bi mogli poboljšati zdravstveni sistem koji je na ivici kolapsa. Moramo naći društveni konsenzus, jer se ne može jedan dio građana liječiti na uštrb drugih.", izjavio je Plevljak koji je još dodao da će se rudnicima predložiti potpisivanje protokola o izmirenju obaveza na način koji njima bude odgovarao, a ako bude suprotno, najavili su tužbe za rudnike i Elektroprivredu.

"Rudarima će se ovjeravati knjižice i to ne dolazi u pitanje, ali ćemo na ovaj način vršiti naplatu kako bi sačuvali zdravstveni sistem.", zaključio je Plevljak.

Pored rudnika dužnici su i Željezara Zenica, Željeznice FBiH, Krivaja Zavidovići i ŠPD ZDK, koji je u zadnje vrijeme intenzivirao uplatu Zavodu za zdravstveno osiguranje, a sa ostalom dužnicima bit će dogovoreni slični sastanci.