{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovih 12 zemalja na svijetu najviše mrze svoju vladu - pogodite ko je na prvom mjestu?

17.10.2014. u 19:20
1.092
250
Ovih 12 zemalja na svijetu najviše mrze svoju vladu - pogodite ko je na prvom mjestu?
1.092
Ovih 12 zemalja na svijetu najviše mrze svoju vladu - pogodite ko je na prvom mjestu?
Foto: Arhiv/Klix.ba
Američka kompanija za istraživanje, Gallup, napravila je studiju u kojoj je nastojala otkriti koje su to zemlje u svijetu najnezadovoljnije svojim vladama.
Kompanija Gallup je pri tome istražila različite elemente, poput korupcije, nezaposlenosti, te činjenice u kolikoj mjeri stanovnici svih zemalja podržavaju svoje vođe na vlasti.

Na listi od 12 zemalja naše su se, između ostalih, i Španija, Pakistan, Grčka, Rumunija, a na prvom mjestu je, ni manje, ni više, nego upravo naša zemlja, Bosna i Hercegovina.

Kako navode iz Gallupa, samo 8 posto ispitanika u BiH je kazalo kako podržava vladu i vođe na vlasti, te je naša zemlja imala najviši rejting kad je u pitanju broj negativnih poena upućenih vladi od strane stanovništva.

Čak 91 posto stanovništva u Bosni i Hercegovini smatra da je korupcija među vlasti najraširenija (ovdje smo drugi na listi), dok je stopa nezaposlenosti čak 27 posto (odmah smo iza Grčke sa 27,3 posto).

Pored nezaposlenosti, stoji u ovom istraživanju, veliki problem su i "duboke etničke tenzije koje su prisutne u ovoj zemlji dvije decenije nakon rata, gdje se, ne samo vlasti i mediji, nego i škole razdvajaju na osnovu etničke pripadnosti."

Ovo je lista zemalja čiji su stanovnici najnezadovoljniji vladom:

1. Bosna i Hercegovina
2. Bugarska
3. Grčka
4. Češka
5. Moldavija
6. Pakistan
7. Peru
8. Rumunija
9. Kostarika
10. Jamajka
11. Portugal
12. Španija

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: