|

Ovih 12 zemalja na svijetu najviše mrze svoju vladu - pogodite ko je na prvom mjestu?

Ovih 12 zemalja na svijetu najviše mrze svoju vladu - pogodite ko je na prvom mjestu?
1.092
Klix.ba
17.10.2014. u 19:20
250
komentara
1k

dijeljenja
Ovih 12 zemalja na svijetu najviše mrze svoju vladu - pogodite ko je na prvom mjestu? Foto: Arhiv/Klix.ba
Američka kompanija za istraživanje, Gallup, napravila je studiju u kojoj je nastojala otkriti koje su to zemlje u svijetu najnezadovoljnije svojim vladama.
Kompanija Gallup je pri tome istražila različite elemente, poput korupcije, nezaposlenosti, te činjenice u kolikoj mjeri stanovnici svih zemalja podržavaju svoje vođe na vlasti.

Na listi od 12 zemalja naše su se, između ostalih, i Španija, Pakistan, Grčka, Rumunija, a na prvom mjestu je, ni manje, ni više, nego upravo naša zemlja, Bosna i Hercegovina.

Kako navode iz Gallupa, samo 8 posto ispitanika u BiH je kazalo kako podržava vladu i vođe na vlasti, te je naša zemlja imala najviši rejting kad je u pitanju broj negativnih poena upućenih vladi od strane stanovništva.

Čak 91 posto stanovništva u Bosni i Hercegovini smatra da je korupcija među vlasti najraširenija (ovdje smo drugi na listi), dok je stopa nezaposlenosti čak 27 posto (odmah smo iza Grčke sa 27,3 posto).

Pored nezaposlenosti, stoji u ovom istraživanju, veliki problem su i "duboke etničke tenzije koje su prisutne u ovoj zemlji dvije decenije nakon rata, gdje se, ne samo vlasti i mediji, nego i škole razdvajaju na osnovu etničke pripadnosti."

Ovo je lista zemalja čiji su stanovnici najnezadovoljniji vladom:

1. Bosna i Hercegovina
2. Bugarska
3. Grčka
4. Češka
5. Moldavija
6. Pakistan
7. Peru
8. Rumunija
9. Kostarika
10. Jamajka
11. Portugal
12. Španija
Prijavi grešku


Komentari (250)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...