BiH
0

Ove sedmice Presuda Gojku Jankoviću

BIRN/Sarajevo-x.com
Gojko Janković
Gojko Janković
Pred Sudom Bosne i Hercegovine u petak 16. februara trebala bi biti izrečena još jedna presuda optuženom za zločin protiv čovječnosti.

Završne riječi Tužilaštvo BiH će iznijeti u ponedjeljak 12., a Odbrana u srijedu 14. februara.

Optužnica protiv Gojka Jankovića je prvobitno podignuta pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), da bi u decembru 2005. predmet bio prebačen na Sud BiH, a u sklopu izlazne strategije Tribunala.

Janković se nakon više godina skrivanja predao u martu 2004. godine.

Optužnica ga tereti za zločine među kojima ubistva, progone i masovna silovanja djevojčica i djevojaka. Tužilaštvo smatra da je Janković u toku rata komandovao paravojnom jedinicom koja je djelovala na području općine Foča zajedno sa snagama Vojske Republike Srpske.

Tokom suđenja Tužilaštvo BiH je iznijelo dokaze i saslušalo svjedoke koji su pričali o zločinima okrivljujući Jankovića.

Među svjedocima su bile i djevojke, koje su u toku rata bile maloljetne, koje su tvrdile da ih je Janković silovao, ili da su gledale kako je silovao njihove vršnjakinje.

Negirajući navode optužnice, Odbrana je pozvala svjedoke koji su pružili alibi Jankoviću za neke od datuma koji se spominju u optužnici.

Prema najavama iz Suda BiH 14. februara će zasijedati Apelaciono vijeće pred kojim će se pojaviti Boban Šimšić.

Sredinom januara ove godine, Apelaciono vijeće je ukinulo prvostepenu presudu bivšem višegradskom policajcu Bobanu Šimšiću optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen u toku u periodu april – juni 1992. godine.

Prvostepenom presudom Šimšić je osuđen na pet godina zatvora. Vijeće je ukinulo ovu presudu i naredilo da se suđenje ponovi.

Ovo je treća prvostepena presuda pred Sudom BiH koju je Apelaciono vijeće ukinulo.

U petak 16. decembra pred Sudom BiH počet će iznošenje dokaza Tužilaštva BiH protiv Nenada Tanaskovića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava. Stanice javne bezbijednosti Višegrad, koji su djelovali zajedno sa jedinicama VRS.

Prema navodima optužnice, Tanasković je učestvovao u premlaćivanju, prisilnom premještanju, mučenju, silovanju i ubijanju civila na području Višegrada u periodu od aprila do kraja juna 1992. godine.

Također se veže za napade na sela Osojnica, Kabernik, Holijaci i Orahovci, kada je više stotina civila ubijeno, mučeno, premlaćivano, nezakonito zatvarano i prisilno premještano van teritorija općine Višegrad.

U srijedu 14. decembra trebala bi biti održana statusna konferencija prije početka suđenja Kreši Lučiću, bivšem komandiru Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane, optuženom za zločine počinjene nad civilima sa područja općine Kreševo, Srednja Bosna.

Lučić se izjasnio da se ne osjeća krivim niti po jednoj od četiri tačke optužnice kojom ga tereti državno tužilaštvo. Odlukom Suda Lučiću je dozvoljeno da se brani sa slobode.

Kako je najavljeno na ročištu održanom 8. februara, u petak 16. februara završit će se suđenje Radisavu Ljubincu, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjene na području općine Rogatica 1992. godine.

U petak bi Odbrana trebala završiti sa iznošenjem završnih riječi.

Izricanje presude najavljeno je za 21. februara.

U četvrtak 15. februara o krivici će se izjasniti Šefik Alić, bivši pripadnik V korpusa Armije BiH, optužen za zločine nad civilima u Bosanskoj Krajini počinjene 1995. godine.

Optužnica protiv Alića potvrđena je 1. februara ove godine.

Suđenje Nisetu Ramiću, bivšem pripadniku Teritorijalne odbrane BiH iz Visokog, izvođenjem posljednjih svjedoka Tužilaštva, nastavlja se u utorak 13. februara.

Ramić je optužen da je u junu 1992. godine ubio četvero bosanskih Srba i ranio dvoje u selu Hlapčevići kraj Visokog.

Sljedeće sedmice, u četvrtak 15. i petak 16. februara, najavljen je i nastavak suđenja braći Zoranu i Goranu Damjanoviću. U toku je dokazni postupak Odbrane.

I Zoran i Goran Damjanović brane se sa slobode.