BiH
0

Ove sedmice osam suđenja za ratne zločine

BIRN
Pred Sudom Bosne i Hercegovine ove sedmice će biti nastavljena suđenja protiv 22 osobe optužene za zločine počinjene tokom rata.

Pred Odjelom za ratne zločine ove sedmice bit će nastavljena suđenja optuženim za zločine počinjene u Višegradu, Kreševu, Foči, Sarajevu, Prijedoru i Srebrenici.

Nakon što su u oktobru prošle godine prebačeni iz pritvorske jedinice u Scheveningenu, Haag, Mitar Rašević i Savo Todović trebali bi se u petak, 23. marta, još jednom pojaviti pred Sudskim vijećem Suda BiH, kada će biti održana statusna konferencija uoči početka suđenja.

Prema u Sarajevu prilagođenoj optužnici, Državno tužilaštvo Savu Todovića i Mitra Raševića tereti za premlaćivanja, ubistva, prinudni rad, kao i prisilne nestanke zatvorenika Kazneno-popravnog doma Foča u periodu od 1992. do 1994. godine.

Mitar Rašević je bio komandir straže, a Savo Todović zamjenik upravnika Kazneno-popravnog doma Foča, koji je, kako stoji u optužnici, “imao sva obilježja logora”.

U ponedjeljak, 19. marta, Tužilaštvo BiH nastavlja dokazni postupak protiv Željka Leleka, bivšeg policajca iz Višegrada optuženog za zločine počinjene nad civilima u toku 1992. godine.

Lelek se tereti za ubistva, zlostavljanja, protjerivanja i silovanja.

Također u ponedjeljak, 19. marta, nastavlja se i suđenje Kreši Lučiću, bivšem zamjeniku zapovjednika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Kreševu.

Lučića Državno tužilaštvo smatra odgovornim za niz zločina počinjenih u toku 1993. godine, u vrijeme sukoba između pripadnika Armije BiH i HVO-a na teritoriji Srednje Bosne, pored ostalog za protjerivanja i nezakonita hapšenja civila Bošnjaka.

Tužilaštvo u utorak, 20. marta, nastavlja sa izvođenjem dokaza i protiv Nenada Tanaskovića, optuženog da je u periodu od aprila do kraja juna 1992. godine, kao pripadnik rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti Višegrad, zajedno sa pripadnicima tadašnje Vojske Srpske Republike BiH, učestvovao u napadima na civile na području općine Višegrad.

Tokom tri dana naredne sedmice – u utorak, 20. marta, srijedu, 21. marta, i četvrtak, 22. marta – tim branilaca Momčila Mandića nastavit će sa izvođenjem dokaza.

Mandić je za sada najviši dužnosnik vlade Radovana Karadžića koji je optužen pred Sudom BiH za zločine počinjene u toku rata. Državno tužilaštvo smatra da je optuženi, kao tadašnji ministar pravde, bio odgovoran za funkcionisanje logora formiranih 1992. godine na dijelovima općina Sarajevo i Foča koji su bili pod kontrolom tadašnje Srpske Republike BiH.

Također, Mandić se tereti da je početkom aprila 1992. godine predvodio i učestvovao u napadu srpskih snaga na Centar za obuku kadrova Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH u Sarajevu.

U utorak, 20. marta, slijedi nastavak procesa pred Apelacionim vijećem protiv Bobana Šimšića.

Obnovljeni postupak je počeo 9. marta i za sada su održana dva ročišta, oba zatvorena za javnost. Vijeće će u toku obnovljenog postupka saslušati izjave oko 40 svjedoka date u prvostepenom postupku, a kako bi nanovo utvrdili činjenice i donijeli pravosnažnu presudu.

Sljedeće sedmice, u srijedu, 21. marta, bit će održano i još jedno ročište na suđenju Prijedorskoj četvorki.

Željko Mejakić, Momčilo Gruban, Dušan Fuštar i Duško Knežević se terete za zločine koji su počinjeni nad civilima zatočenim u logorima Omarska i Keraterm u ljeto 1992. godine.

Prema najavama iz sudnice, ročište koje će biti održano ove sedmice bit će zatvoreno za javnost, a na zahtjev svjedoka Tužilaštva koji je tražio posebne zaštitne mjere.

Suđenje 11-orki optuženoj za genocid nad Bošnjacima u selu Kravica počinjen 13. jula 1995. godine, bit će nastavljeno u srijedu, 21. marta, i četvrtak, 22. marta, izvođenjem dokaza Tužilaštva

Nastavlja se i suđenje Zoranu i Goranu Damjanoviću, braći optuženoj da su 1992. godine, kao pripadnici tadašnje Vojske Srpske Republike BiH, učestvovali u premlaćivanju grupe civila u naselju Bojnik.

Nakon što je Odbrana završila dokazni postupak, Tužilaštvo BiH je zatražilo saslušanje šest dodatnih svjedoka, što je Sudsko vijeće i odobrilo.