Charles English
0

"Ove sedmice odluka o nastavku butmirskih pregovora"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Charles L. English izjavio je danas u Banjoj Luci da će se tokom ove sedmice, kao i na sjednici Vijeća za implementaciju mira i marginama tog zasjedanja, razmatrati dokle se došlo u “butmirskim razgovorima” i odlučiti o najboljem načinu kako da se oni nastave.

Komentirajući to što lider SNSD-a Milorad Dodik odbija da prihvati razgovore na osnovu „butmirskog paketa”, ambasador English je u izjavi novinarima rekao i da niko nije očekivao da će to biti jednostavan proces.

“Nakon što sve razmotrimo, vidimo dokle smo došli, odlučit ćemo koji je najbolji način da taj proces ide”, rekao je američki ambasador i precizirao da su prijedlozi koje su dali predstavnici SAD-a i EU bili dio „butmirskog procesa”, a njihovi eksperti i predstavnici domaćih stranaka su razgovarali o detaljima kako je najbolje doći do rješenja pitanja koja su sastavni dio tog paketa.

“Dobili smo raznorazne prijedloge i neki od njih su bili kontradiktorni. Naši tehnički stručnjaci i dalje nastavljaju da rade kako bi vidjeli da li je moguće doći do dokumenta ili seta prijedloga koji mogu uvažavati do određene mjere i sugestije koje su nama proslijeđene”, naglasio je ambasador English.

Podsjetio je i da postoje principi koje su SAD i EU predstavili i koji „moraju biti udovoljeni”, dodajući da smatra da se njihov predstavljeni prijedlog može unaprijediti u skladu i s nekim sugestijama koje su dobili od predstavnika stranaka učesnika razgovora u Butmiru.

I dalje se razmatraju, precizirao je, svi aspekti kako sadržaja tog prijedloga tako i procedura.

"Nakon što sve to saberemo na kraju sedmice, onda ćemo odlučiti o tome koji je najbolji način da idemo dalje. U ovom trenutku nisam spreman da kažem koji će to biti put”, poručio je ambasador English.

Sjednica Vijeća za implementaciju mira u BiH prilika je i da se vidi dokle se došlo u ispunjavanju uvjeta postavljenih pred BiH za tranziciju OHR-a.

Ističući da se još čeka na ispunjavanje određenih uvjeta koji su postavljeni pred BiH za zatvaranje OHR-a, američki ambasador je naglasio da kada se oni ispune može se razmatrati tranzicija OHR-a u ured specijalnog predstavnika EU.

Ambasador English danas je prisustvovao raspravi o temi "Bosna i Hercegovina na raskršću”, čiji su učesnici bili predstavnici akademske zajednice, nevladinih organizacija i studenti Banjalučkog univerziteta.

Okrugli sto organizirao je Centar za međunarodne odnose Banja Luka.