BiH
0

Ove sedmice izjašnjavanje o porezu na dohodak

FENA
U Sarajevu je za utorak i srijedu najavljen nastavak 25. redovne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, gdje će se poslanici konačno izjasniti o Prijedlogu zakona o porezu na dohodak.

Prema izvorima Agencije FENA, poslanici treba da se izjasne o Prijedogu zakona o porezu na dohodak o kojem je već raspravljano u oba parlamentarna doma, ali bez konačnog izjašnjavanja. Za to vrijeme predloženi tekst je nakon primjedbi značajno modificiran u odnosu na prvobitni, upućen iz Federalne vlade.

Umjesto prvobitno predložene dvije godišnje porezne stope na dohodak - od 10 posto za mjesečna primanja u FBiH čija je visina do 300 KM, odnosno 15 posto za primanja veća od tog iznosa, najnovija varijanta zakona predlaže četiri porezne stope, a iz Federalne vlade tvrde da će ta šira lepeza omogućiti pravednije oporezivanje.

Prema najnovijem tekstu, prva stopa od pet posto predviđena je za mjesečna primanja u FBiH do 400 KM, druga od 10 posto za primanja od 400 do 800 KM, a treća od 15 posto odnosi se na primanja od 800 do 1.500 KM. Četvrta, najviša godišnja stopa od 20 posto predviđena je za obveznike čija su mjesečna primanja iznad 1.500 KM.

Za svaku od ovih kategorija obveznika neoporezivo je 100 KM mjesečno. Predviđen je i dodatni takozvani «lični odbitak», odnosno još jedan neoporezivi dio čiji procent treba da zavisi od broja djece u domaćinstvu i eventualnog invaliditeta u porodici.

U međuvremenu je delegat Doma naroda Federalnog parlamenta Svetozar Pudarić 13. jula podnio amandman na ovaj zakon, odnosno predložio da mjesečna primanja u FBiH ne budu uopće oporeziva sve dok ne iznose 557 KM, odnosno dok nisu u visini prosječne plaće u FBiH. Oporezivati treba tek primanja veća od tog iznosa, predložio je Pudarić.

Dom naroda treba da se izjasni o ovom zakonu krajem jula. Njime nisu predviđene za oporezivanje penzije i studentska primanja.