Ministar Zukan Helez
0

Ove probleme ne bi riješile ni Amerika, Njemačka i Japan

FENA
Zukan Helez
Zukan Helez
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zukan Helez izjavio je tokom sastanka s borcima u Sarajevu da je Federalna vlada, prilikom jučerašnjeg razmatranja prednacrta rebalansa ovogodišnjeg entitetskog budžeta, planirala ukupno povećanje za 47 miliona KM te povećanje stavke za boračke invalidnine, lične i porodične, s 291 milion na 326 miliona KM.

Također je kazao da najvjerovatnije neće biti četvrte tranše stand-by aranžmana od međunarondih finansijskih partnera. On smatra da to i nije loše jer će Federacija s 252 miliona KM, kao iznosa osiguranog vlastitim naporima, pokušati zaokružiti ovogodišnji budžet bez četvrte tranše. U protivnom, 2014. godine došla bi u situaciju da vraća više stotina miliona KM, rekao je ministar borcima.

On se sastao s koordinacionim tijelom više od 15 boračkih udruženja u FBiH, a za probleme koje su mu njihovi članovi kandidirali rekao da ih ni vlade Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Japana zajedno ne bi riješile za prvih sto dana, koliko će uskoro biti dosadašnjeg mandata nove vlade, odnosno resornog ministarstva.

Oko tri milijarde bi trebalo za rješevanje svih problema koji su mu danas kandidirani, izjavio je Helez i zamolio borce za strpljenje jer je u ovom resoru izrazito mnogo stvari, odranije nakaradno postavljenih, kako je kazao.

Na pitanja da li je počeo raditi na programima zapošljavanja demobiliziranih boraca, odgovorio je: "Nažalost ne, ali jedva čekam da krenem s pravim stvarima. Zasad ispravljam samo ono što je dosad nakaradno postavljeno".

Borci iz ove koordinacije su naročito reagirali zbog različitih kriterija za ostvarivanje vojnih penzija. To je posljedica činjenice da se penzioniranje vrši na osnovu više različitih uredbi, a krajnji ishod je da pojedinci, mada imaju iste uvjete i činove, imaju bitno različitu visinu penzija, rekli su.

Ministar Helez je odgovorio da komisija unutar njegovog ministarstva već radi u vezi s ovim problemom i da će borački predstavnici sigurno biti uključeni u cijeli proces, a potom će zajednička postava raditi na odgovarajućim zakonskim izmjenama.

"Najveće probleme ipak imaju demobilisani borci koji godinama ne primaju ni marku", naglasio je Helez.

Borci iz ove koordinacije, naročito pripadnici "Zelenih beretki" i Patriotske lige, kao i policije koja je na početku agresije na BiH pružila otpor, reagirali su što se druge boračke asocijacije nazivaju temeljnim i što ih tako nazivaju čak i zvaničnici u komunikaciji.

Neke asocijacije zamjerile su Helezu i što ih u dosadašnjem mandatu nije primio na razgovor mada su tražile.

"Ako ne napravimo zakon o udruženjima i fondacijama, ode ovo u beskraj", odgovorio je, misleći na razjedinjenost boračkih asocijacija i činjenicu da se 16 miliona KM izdvaja za rad različitih udruženja.

Obećao je sistemsko rješenje u kojem će se između ostalog znati i ko je bio organizator otpora, a za proces revizije na kojem radi njegovo ministarstvo, izjavio da će ustrajati kako bi boračka prava i dalje ostvarivali samo oni koji su ih zaslužili, a ukidanjem prinadležnosti dosadašnjim nelegalnim korisnicima, ne samo otklonila nepravda već i postigle budžetske uštede.

Na boračke primjedbe o vojnim stanovima koje potražuju oficiri bivše JNA, ministar je odgovorio da je taj problem poprimio internacionalne razmjere i da ga je stoga mnogo teže rješavati kad je uzeo maha.

Generalno, ministar je borcima obećao sistemska rješenja i predan rad na rješavanju njihovih problema, a zauzvrat zatražio malo strpljenja "dok se stvari ne poredaju", kako je rekao.