{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ove godine u Ilijašu deminirano 369.282 kvadratnih metara

F
30.12.2012. u 11:14
0
6
Ove godine u Ilijašu deminirano 369.282 kvadratnih metara
0
Ove godine u Ilijašu deminirano 369.282 kvadratnih metara
Brojni projekti deminiranja na području općine Ilijaš, koja je jedna od najkontaminiranijih u Kantonu Sarajevo, provedeni su i u 2012. godini.
Deminirano je ukupno 369.282 m2 , a obuhvaćena su područja: Lješevo-Staro selo, Lješevo-Jame, Popovići (groblje Haluge) proširenje, Kozlovac 1-Bijambare, Donja Misoča, Krivajevići, Uštovići Repetitor.

Po riječima Zdravka Barića, pomoćnika načelnika u Službi civilne zaštite Općine Ilijaš, u toku 2013. očekuje se nastavak deminiranja u MZ Mrakovo i MZ Srednje o čemu su postignuti sporazumi, a čija implementacija počinje u proljeće 2013. godine u zavisnosti od vremenskih uvjeta.

Također, očekuje se deminiranje u Zaštićenom području Bijambare koje je u kantonalnoj nadležnosti.

Općinska Služba civilne zaštite je sa Službom za imovinsko-pravne poslove i BH MAC-om izvršila pripremu za 360.000 m2 sumnjive površine u MZ Lješevo i to na relaciji Staro selo-Donja Vratnica, gdje će biti urađeni projekti za čišćenje i tehničko izviđanje u svrhu sigurnog kretanja te korištenja površina za obrađivanje.

Prioritetna za deminiranje u 2013. godini su mjesta: Brezik 5, Lješevo-Staro selo 2, Lješevo-Staro selo 3, Kostrača, Solakovići-Vrblje, Milovac, Luke-Naselje Ina, Krivajevići 1, Buljetovina-Poredak, Korita, Taračin do, Gajine, Široka bara i Greben-Srednje.

Iz godine u godinu sve je manje novca za projekte deminiranja, tako da je Općina Ilijaš u 2012. godini izdvojila samo pet hiljada maraka za proširenje projekta deminiranja Gradskog groblja Haluge, a ukupna mu je vrijednost 150.000 KM.

Za sve ostale aktivnosti potrebno je tražiti sredstva od donatora, što je u godini na izmaku uspješno realizovano kroz projekte Uprave za šumarstvo, ITF-a, Ambasade SAD-a i Humanitarnom organizacijom Intersos iz Italije, prenosi Radio Ilijaš.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: