Najavio resorni ministar
31

Ove godine počinje izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice

B. R.
Saobraćajnica od Hrasnice do Sokolović Kolonije kojom će saobraćati tramvaj (Foto: Vlada KS)
Saobraćajnica od Hrasnice do Sokolović Kolonije kojom će saobraćati tramvaj (Foto: Vlada KS)
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta (SDP) je izjavio da ove godine počinje izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice.
Ovo je poručio nakon što su ranije danas ministar finansija Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) i predsjednica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odile Renaud-Basso u Sarajevu potpisali ugovor o kreditu za ovaj projekat u iznosu od 25 miliona eura.

Šteta je napomenuo da se decenijama govorilo o ovom projektu te da je 2019. kada je prvi put bio kantonalni ministar saobraćaja, pokrenuo aktivnosti za realizaciju ovog projekta te da su mu mnogi govorili da "sanja". Podsjetio je da će dionicu ove tramvajske pruge graditi konzorcij turskih kompanija Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi A.S. i Yapiray Demiryolu Insaat Sistemleri ve Ticaret.

"Tada sam im odgovorio da na ministarsku poziciju nisam došao da sanjam, nego da radim. Mnogo osporavanja, kritika, opstrukcija je bilo svih ovih godina, ali danas smo tu gdje jesmo - još jedan korak bliže potpisivanju ugovora s ranije izabranim izvođačem radova, konzorcijem dvije turske kompanije koje su realizovale najveće infrastrukturne projekte u svijetu, poput onih u Istanbulu, Izmiru, Dubaiju, Dohi i drugdje", istakao je Šteta.

Prema njegovim riječima, projekat je bio zaustavljen 2020. kada je smijenjen tadašnji saziv kantonalne vlade, kojem je on pripadao.

"Pronašli smo načine i krenuli u ispunjavanje svih obaveza kako projekat tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica ne bi ostao samo na priči", dodaje.

Podsjetio je da predstoji da i Skupština Kantona Sarajevo usvoji ugovor o kreditu, a da onda slijedi potpisivanje ugovora s izvođačem te je najavio početak radova.

"Nakon mnogo borbe, možemo reći da u ovoj godini počinje izgradnja pruge do Hrasnice", naglasio je.

Ocijenio je da će se realizacijom ovog projekta poboljšati kvalitet života u glavnom gradu. Rok za završetak izgradnje spomenute dionice tramvajske pruge je do kraja 2025.