Vjerski objekti
334

Ove godine počet će obnova Arnaudije džamije u Rogatici

Piše: E. A.
Najveći broj džamija na području goraždanskog muftijstva je obnovljen nakon što su djelimično ili potpuno srušene i zapaljene tokom agresije na BiH.

Među njima je i veliki broj vjerskih objekata koji predstavljaju nacionalne i spomenike kulture iz različitih perioda poput obnovljene Aladže ili Careve džamije u Foči.

Uz Dan džamija BIH koji se obilježava 7. maja u muftijstvu goraždanskom naglašavaju značaj njihove obnove, ali i obnove svih vjerskih objekata na području BiH.

Remzija ef.Pitić, goraždanski muftija podsjeća da, osim džamije u Vranićima, na području muftijstva tokom rata nije ostala niti jedna munara.

"Preko 200 vjerskih objekata na području muftijstva je porušeno ili oštećeno na neki način, neki objekti ostali su na svojim zidovima, ali više od 80 posto džamija i mesdžida je uništeno", ističe ef.Pitić.

On dodaje da se i u narednom periodu nastavlja obnova džamija na području općina Foča i Rogatica u RS-u. Na području Foče riječ je o još osam džamija čija je gradnja planirana, dok će u ovoj godini započeti obnova Arnaudije džamije u Rogatici.

"Kompletirana je dokumentacija i Arnaudija će biti obnovljena autentično. Predstoji nam obnova kompleksa Mehmed paše Kukavice, simbola starog grada Foče, medrese i džamije i trenutno imamo oko 80 posto prikupljene dokumentacije koju treba pripremiti u vidu idejnog projekta, a potom upotpuniti zahtjevom za dozvolu i gradnju. U susret Danu džamija na području muftijstva našim džematlijama podarili smo džamije na Obarku i u Baćcima u Goraždu, a kruna svega bilo je otvaranje Aladže džamije u Foči", dodaje goraždanski muftija.

Protokol o obnovi Arnaudije potpisali su čelnici direkcija vakufa Republike Turske i IZ u BIH, prilikom obilježavanja 500 godišnjice Turhan Emin begove džamije u Ustikolini.