Kanton Sarajevo
0

Ove godine ništa od gradnje novih cesta

Sarajevo-x.com
Kantonalne vlasti u Sarajevu sa nadležnim službama proteklih su nekoliko godina predstavile niz ambicioznih projekata iz oblasti infrastrukture, u prvom redu obnove i izgradnje saobraćajnica.

No, dolaskom ekonomske krize, realizacija planiranih projekata i stvaranje boljih uslova na cestama morat će sačekati još koju godinu, s obzirom da je ovogodišnji budžet smanjen za više od 100 miliona KM.

Poznato je da je u Sarajevu prekomjeran broj vozila i da loši putevi često dovode do saobraćajnog kolapsa. Vozači se svakodnevno bore sa nesnosnim gužvama, a da se s ovim problem još niko ozbiljnije nije uhvatio u koštac.

Tako se na ovogodišnji budžet među prvima požalio kantonalni ministar saobraćaja Mihajlo Krmpotić, koji ističe da se ovakvom raspodjelom sredstava ugroženi razvojni i javni radovi.

"Dovoljno je spomenuti da je budžet našeg ministarstva sa 40 miliona smanjen na 25, od čega najveći dio ide za tekuće transfere za GRAS, za nabavku novih vozila, a dio za rješavanje imovinsko pravnih odnosa. Ističem, to je bilo strateško opredjeljenje vlade, jer nismo u situaciji da možemo sjediti na dvije stolice. Ako novac usmjerimo na socijalne kategorije i podmirivanje njihovih protreba, nismo u situaciji da ulažemo u gradnju saobraćajnica", izjavio je Krmpotić za Sarajevo-x.com.

Kada je riječ o rekonstrukciji i izgradnji tri glavne saobraćajnice u Sarajevu, prvu i dvanaestu transferzalu te južnu logitudinalu, ti projekti će se finansirati iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj. No, kako je za cijelu proceduru za odobravanje kreditnih sredstava potrebno puno vremena, ni ti radovi neće početi prije 2010. godine.

Izgradnja dvanaeste transferzale koja ide od Dobrinje preko Stupske petlje, te Rajlovca do Vogošćanske petlje, prema projektu, trebala bi koštati 25 miliona KM. Prva transferzala od Željezničke stanice do Šipa oko 26 miliona KM, a dionica južne transferzale na području općine Novo Sarajevo oko 12, 5 miliona KM.

Krmpotić podsjeća da je Direkciji za ceste Kantona Sarajevo ove godine na raspolaganju tri miliona KM, koji će biti raspoređeni prema unaprijed određenim projektima.

"Taj novac je usmjeren za zimsko i ljetno održavanje saobraćajnica u Sarajevu, što uključuje čišćenje cesta, krpljenje rupa, djelomičnu sanaciju, a u nekim slučajevima i potpunu rekonstrukciju", kazao je Krmpotić, dodavši da je od ovih sredstava planirana i rekonstrukcija ulice Hamdije Čemerlića.