{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ove godine nije bilo smrtnih slučajeva od AIDS-a

F
1.12.2008. u 13:08
0
0
Ove godine nije bilo smrtnih slučajeva od AIDS-a
0
Ove godine nije bilo smrtnih slučajeva od AIDS-a
U BiH u ovoj godini nije bilo smrtnih slučajeva od AIDS-a. Dosad je registrirano 156 inficiranih HIV-om, od čega se kod 98 inficiranih razvio AIDS.
Ovo je rečeno danas na pres-konferenciji Federalnog ministarstva zdravstva u Sarajevu, povodom 1. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv AIDS-a.

Federalni ministar zdravstva Safet Omerović kazao je da je epidemiološka situacija u BiH u pogledu HIV/AIDS-a prilično dobra, što je rezultat adekvatnog i koordiniranog rada svih relevantnih institucija i subjekata.

U FBiH je od početka registracije do danas registriran 91 slučaj HIV-a, odnosno 60 slučajeva AIDS-a. U ovoj godini je u FBiH registrirano sedam novih slučajeva infekcije HIV-om, od kojih se kod dva slučaja razvila bolest.

Ministar Omerović ističe da je ovako relativno povoljna situacija rezultat uspjeha programa Federalnog ministarstva zdravstva koje u saradnji s klinikama u Sarajevu, Mostaru i Tuzli uspješno realizira primjenu antiretroviralne terapije te prevenciju i liječenje oportunističkih infekcija.

Kako je rečeno, u BiH je i dalje dominantan heteroseksualan put prenošenja virusa. Zabrinjava također visoki postotak osoba s rizičnim ponašanjem, kao što su konzumenti droga i osobe slobodnog seksulanog ponašanja.

Federalni koordinator za HIV/AIDS prim. dr. Zlatko Čardaklija naglasio je da je prioritet da se u narednom periodu kroz aktivnosti svih relevantnih subjekata dosegne što veći broj osoba iz ovih skupina.

U toku ove godine je kroz vršnjačku edukaciju o prevenciji HIV-a u školskim aktivnostima dosegnuto više od 42.000 učenika, a vanškolskim preventivnim akvitnostima na području FBiH je obuhvaćeno oko 90.000 mladih ljudi.

U narednom periodu će se posebno posvetiti pažnja udruženim infekcijama HIV-a i tuberkuloze, jer podaci pokazuju da je više od 24 posto inificiranih HIV-om u BiH imalo udruženu infekciju s tuberkulozom.

Prema podacima iz prošle godine, ukupno je 33 miliona ljudi u svijetu zaraženo virusom HIV-a, od čega 30,8 miliona odraslih i oko 2.000.000 djece ispod 15 godina.

U prošloj godini je bilo 2,7 miliona novozaraženih u svijetu, od čega 370.000 djece ispod 15 godina, dok je od AIDS-a umrlo dva miliona ljudi, od čega 270.000 djece ispod 15 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: