{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ove godine iz BiH deportovano 79 stranaca

S
5.6.2009. u 11:25
0
0
Ove godine iz BiH deportovano 79 stranaca
0
Ove godine iz BiH deportovano 79 stranaca
Granična policija (GP) BiH u prva tri mjeseca ove godine evidentirala je na graničnim prelazima 154 lica, državljana BiH, koja su po raznim osnovama deportovana u BiH iz zapadnoevropskih i drugih država, što je za 120 lica ili 43,8 odsto manje u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.
''Od ovog broja pod pratnjom policije deportovano je 131 lice, a bez pratnje 23'', rekao je Srni načelnik Kabineta direktora GP BiH Radiša Samardžija.

Prema njegovim riječima, najčešći razlozi za deportaciju državljana BiH su nezakoniti boravak i rad u drugim zemljama (107 lica ili 69,48 odsto), učinjenje teških oblika krivičnih djela (23 lica ili 14,93 odsto), zloupotreba opojnih sredstava (pet lica ili 3, 25 odsto) i ostali razlozi (19 lica ili 12,34 odsto).

''Državljani BiH deportovani su iz 14 zemalja, i to iz Hrvatske 99, SAD 12, Njemačke devet, Švedske šest, Slovenije pet, Crne Gore četiri, Holandije, Austrije, Švajcarske i Srbije po tri, Italije, Francuske i Danske po dva i iz Mađarske jedno lice'', precizirao je Samardžija.

Istovremeno, iz BiH deportovano je 79 stranih državljana, što u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine predstavlja povećanje za 23 lica, odnosno 41,07 odsto.

Razlozi za ove deportacije, pojašnjava Samardžija, jesu ilegalan boravak u BiH (29 stranaca ili 36,71 odsto), zlopupotrebe opojnih sredstava (jedan stranac ili 1,27 odsto) i ostali razlozi (49 stranaca ili 62,03 odsto).

''Pod policijskom pratnjom deportovanao je 14 stranaca, a bez pratnje njih 65'', dodao je Samardžija.

Strani državljani deportovani iz BiH imali su državljanstvo 12 zemalja, i to Srbije 56, Kine sedam, Turske četiri, Ukrajine, Albanije i Makedonije po dva, te Holandije, Kameruna, Nigerije, Poljske, Crne Gore i Hrvatske po jedno lice.

GP BiH u prva tri mjeseca ove godine evidentirala je i 22 državljana BiH koja su ekstradirana iz 10 zemalja, u kojima su bili lišeni slobode po raspisanim Interpolovim potjernicama i potragama sudova zbog počinjenih teških krivičnih djela.

''U odnosu na isti period prošle godine, ovaj broj predstavlja povećanje za 120 odsto'' – rekao je Samardžija.

Prema njegovim riječima, evidentirano je i šest stranih državljana koji su ekstradirani iz BiH u pet zemalja na osnovu raspisanih međunarodnih potjernica ili potraga, dok je u istom periodu prošle godine bilo pet takvih slučajeva.

U izvještajnom periodu GP BiH nadležnim organima predala je 48 stranih državljana, što je u odnosu na prvo tromjesječje prošle godine, kada je registrovano 110 lica, smanjenje za 56,36 odsto.

''Sva ova lica predata su Službi za poslove sa strancima BiH, a njih 40 ili 83,33 odsto bili su ilegalni imigranti, dok je preostalih osam lica predato iz ostalih razloga'', rekao je Srni Samardžija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: