Granična policija BiH
0

Ove godine iz BiH deportovano 79 stranaca

SRNA
Granična policija (GP) BiH u prva tri mjeseca ove godine evidentirala je na graničnim prelazima 154 lica, državljana BiH, koja su po raznim osnovama deportovana u BiH iz zapadnoevropskih i drugih država, što je za 120 lica ili 43,8 odsto manje u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.

''Od ovog broja pod pratnjom policije deportovano je 131 lice, a bez pratnje 23'', rekao je Srni načelnik Kabineta direktora GP BiH Radiša Samardžija.

Prema njegovim riječima, najčešći razlozi za deportaciju državljana BiH su nezakoniti boravak i rad u drugim zemljama (107 lica ili 69,48 odsto), učinjenje teških oblika krivičnih djela (23 lica ili 14,93 odsto), zloupotreba opojnih sredstava (pet lica ili 3, 25 odsto) i ostali razlozi (19 lica ili 12,34 odsto).

''Državljani BiH deportovani su iz 14 zemalja, i to iz Hrvatske 99, SAD 12, Njemačke devet, Švedske šest, Slovenije pet, Crne Gore četiri, Holandije, Austrije, Švajcarske i Srbije po tri, Italije, Francuske i Danske po dva i iz Mađarske jedno lice'', precizirao je Samardžija.

Istovremeno, iz BiH deportovano je 79 stranih državljana, što u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine predstavlja povećanje za 23 lica, odnosno 41,07 odsto.

Razlozi za ove deportacije, pojašnjava Samardžija, jesu ilegalan boravak u BiH (29 stranaca ili 36,71 odsto), zlopupotrebe opojnih sredstava (jedan stranac ili 1,27 odsto) i ostali razlozi (49 stranaca ili 62,03 odsto).

''Pod policijskom pratnjom deportovanao je 14 stranaca, a bez pratnje njih 65'', dodao je Samardžija.
Strani državljani deportovani iz BiH imali su državljanstvo 12 zemalja, i to Srbije  56, Kine sedam, Turske četiri, Ukrajine, Albanije i Makedonije po dva, te Holandije, Kameruna, Nigerije, Poljske, Crne Gore i Hrvatske po jedno lice.

GP BiH u prva tri mjeseca ove godine evidentirala je i 22 državljana BiH koja su ekstradirana iz 10 zemalja, u kojima su bili lišeni slobode po raspisanim Interpolovim potjernicama i potragama sudova zbog počinjenih teških krivičnih djela.

''U odnosu na isti period prošle godine, ovaj broj predstavlja povećanje za 120 odsto'' – rekao je Samardžija.

Prema njegovim riječima, evidentirano je i šest stranih državljana koji su ekstradirani iz BiH u pet zemalja na osnovu raspisanih međunarodnih potjernica ili potraga, dok je u istom periodu prošle godine bilo pet takvih slučajeva.

U izvještajnom periodu GP BiH nadležnim organima predala je 48 stranih državljana, što je u odnosu na prvo tromjesječje prošle godine, kada je registrovano 110 lica, smanjenje za 56,36 odsto.

''Sva ova lica predata su Službi za poslove sa strancima BiH, a njih 40 ili 83,33 odsto bili su ilegalni imigranti, dok je preostalih osam lica predato iz ostalih razloga'', rekao je Srni Samardžija.