Plan bh. deminera
0

Ove godine deminiranje 2,5 miliona kvadrata

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ove godine planirano je deminiranje oko 2,5 miliona metara kvadratnih prostora, rekao je načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-major Miladin Milojčić prilikom današnje posjete delegacije Ministarstva odbrane BiH deminerskom radilištu na trasi budućeg Koridora 5C kod Svilaja, opština Odžak.

Milojčić je naveo da je od 2,5 miliona metara kvadratnih na ovom području planirano oko 700.000 metara kvadratnih, gdje je do sada završeno oko 47 procenata planiranog posla.

On je podsjetio da Oružane snage BiH u ukupnom procesu deminiranja učestvuju godišnje sa 20 procenata posla.

U delegaciji Ministarstva odbrane BiH, osim Milojčića, bio je zamjenik ministra odbrane Marina Pendeš, komandant Operativne komande Oružanoh snaga BiH brigadni general Anto Jeleč, te komandant EUFOR-a general Stefan Kastanjoto sa saradnicima. 

Na svečanosti upriličenoj na lokacijama "Carinski terminal" i "Petlja Odžak"  izraženo je očekivanje da će radovi na ovoj trasi biti okončani do kraja jula. 

Kastanjoto je pohvalio Oružane snage BiH za napore koje čine na deminiranju, rekavši da se za njih zna i izvan granica BiH, dok je Pendeš iskazala potrebu da se ovim ljudima koji se bave deminiranjem posveti više pažnje.