BiH
0

Ovce "okupirale" javnu površinu u sarajevskom naselju Buća Potok

Klix.ba
Grupa muškaraca dovela je stado ovaca u sarajevsko naselje Buća Potok, a policija bezuspješno pokušava da ih ukloni sa javne površine.

Pred najveći muslimanski blagdan Kurban-bajram mnogi stočari nastoje zaraditi te prodati ovce. Mnogi od njih ne biraju mjesto gdje će "izložiti robu" pa su posljednjih dana u Sarajevu neke javne površine okupirane stadima ovaca.

U sarajevskoj općini Novi Grad, u naselju Buća Potok, jutros je grupa muškaraca dovela stado ovaca na javnu površinu kako bi građani došli, pogledali i odabrali životinju za kurbana.

S obzirom da je takvo nešto zakonski zabranjeno, policija je reagovala, no bezuspješno.

"Policija i nadležna inspekcija su na terenu. No, stočari ne žele da odu. Vidjet ćemo šta će se desiti", rečeno je za Klix.ba iz Operativnog centra Policijske uprave Novi Grad Sarajevo.

I proteklih dana u sarajevskom naselju Otoka je zabilježena slična situacija, a u blizini Suda BiH četverica muškaraca su prije nekoliko dana fotografisana kako na javnoj površini gule kožu zaklanoj ovci.

Iz nadležne inspekcije još jednom su upozorili na opasnost od bolesti bruceloza te sugerisali građanima da životinje kupuju iz provjerenih domaćih stada, nad kojima je izvršeno dijagnostičko ispitivanje na brucelozu i stada koja posjeduju ušne markice i svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja.