"Kriv je"
0

Ovako je karikaturista Šukrija Meholjić vidio presudu Ratku Mladiću

I. S.
Foto: Šukrija Meholjić
Foto: Šukrija Meholjić
Haški sud danas je izrekao pravosnažnu presudu zločincu Ratku Mladiću, kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Tim povodom preživjeli Srebreničanin i karikaturista Šukrija Meholjić nacrtao je svoje viđenje pomenute presude.

Opisao je kako se na današnji dan osjećaju Mladićeve žrtve.

"Ratnom zločincu Mladiću je upravo potvrđena, konačnom presudom MICT-a, doživotna kazna zatvora. Potpuno zasluženo! Djelić pravde je dostignut, iako nije proglašen krivim za genocidne zločine u općinama širom Bosne i Hercegovine. U ovom trenutku osjećaj male satisfakcije prožima duše nas preživjelih žrtava, posebno Srebreničana", rekao je.

Ne postoji način pomoću kojeg se može umanjiti bol žrtava, ali navodi da ova presuda treba biti primjer kako će završiti svi potencijalni budući zločinci.

"Ovo je ipak pobjeda i veliki dan za sve bh. žrtve i pravdu u svijetu. Presuda Mladiću je jasna poruka sadašnjim i potencijalnim zločincima da će kad-tad biti kažnjeni za svoja nedjela i da se zločin ne isplati. Lično mislim da nema te kazne koja bi u potpunosti reflektirala zadovoljenje istine, prava i pravde naspram gnusnih zločina koje je počinio 'Kasapin iz Srebrenice' Mladić i njegov nadređeni ideolog Karadžić", zaključio je Meholjić.