|

Ovako će izgledati budući most u banjalučkom naselja Dolac

Ovako će izgledati budući most u banjalučkom naselja Dolac
16
M. N.
2.11.2019. u 12:23
48
komentara
16

dijeljenja
Ovako će izgledati budući most u banjalučkom naselja Dolac
Autorski tim grupe banjalučkih arhitekata pobijedio je na međunarodnom konkursu za idejno rješenje budućeg, velikog mosta u Docu, u konkurenciji od 31 prijavljenog rada iz zemlje i inozemstva.
Predstavljajući izabrano rješenje, koje će biti nagrađeno sa 20.000 eura, gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je istakao da je osnovni cilj bio da se dobije što bolje idejno rješenje mosta, koji će u budućnosti biti jedan od prepoznatljivih simbola našeg grada.

"Međunarodnim javnim konkursom uspjeli smo da Banju Luku pozicioniramo na svjetskoj mapi, jer smo imali rješenja iz cijelog svijeta, pošto je konkurs pobudio veliko interesovanje van naše zemlje, što je, također, bio jedan od naših ciljeva. Prva i druga nagrada su utvrđene jednoglasno, konsenzusom, i predstavljaju rad banjalučkih autora. Prvonagrađeno rješenje će biti osnova za gradnju novog banjalučkog mosta", rekao je Radojičić.

Izgled budućeg mosta u Banjoj Luci

Izabrana su idejna rješenja za budući most u naselju Dolac u Banjoj Luci. U videu pogledajte prva dva nagrađena rješenja. #banjalukaViše pročitajte na: https://bit.ly/2N8pye3

Posted by Grad Banja Luka on Saturday, November 2, 2019


Pobjedničko rješenje izradila je grupa banjalučkih arhitekata: Saša B. Čvoro, Radovan Beleslin, Neda Medić, Maja Medić, Nebojša Jeremić, Đorđe Šebić i Zoran Uljarević.

Prema rezultatima konkursa, drugu nagradu odnio je rad grupe arhitekata iz banjalučke firme "Ruting": Nikola Dmitrović, Jelena Savić, Radana Jungić, Aleksandra Petrović, Milijan Pantić, Borjana Malčić Savić, Vladimir Ilić i Slobodan Popadić. Za svoj rad, oni će biti nagrađeni sa 7.500 eura.

Gradski arhitekta Ivan Rašković, naglasio je da će se prilikom izgradnje novog mosta kombinovati rješenja koja su osvojila prve dvije nagrade, u smislu da će iz drugog rješenja biti preuzeto uređenje podmostovlja.

"Novi most će povezivati centar grada sa jedne strane i naselja Obilićevo i Starčevicu sa druge strane. Taj most će biti izgrađen od gradske tržnice da bi na drugoj obali Vrbasa izašao kod sadašnje Klinike za psihijatriju. Prilikom raspisivanja konkursa morali smo uzeti u obzir stanovišta struke iz različitih oblasti, a izgradnjom ovog mosta biće znatno rasterećen saobraćaj u Banjoj Luci, a grad će dobiti jedan od prepoznatljivih simbola 21. vijeka", kazao je Rašković.Stručna komisija je odlučila da otkupi još dva rada čiji su autori iz Kine i Francuske, i to Tang Đijajun iz Kine i Aleksandar Janković iz Francuske.

Konkursna komisija je odlučila da radovima koji su svojom idejom i konceptualnim rješenjem, kao i kvalitetom ostvarili određeni umjetnički domet i reprezentativnost, dodjeli nenovčano priznanje – pohvalu i to za četiri rada koji su stigli iz Brazila/Velike Britanije, Srbije i Irske.
Prijavi grešku


Komentari (48)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...