716 branilaca
178

Ovako bi trebao izgledati Centralni spomenik poginulim borcima u Novom Sarajevu

N. V.
Foto: Općina Novo Sarajevo
Foto: Općina Novo Sarajevo
Načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor firme "Tracest" Samir Serdarević su potpisali ugovor za izradu projektne dokumentacije za izgradnju Centralnog spomenika šehidima i poginulim braniocima i pripadnicima Oružanih snaga RBiH.

Sa područja ove Općine je 716 branilaca, pripadnika OS RBiH dalo život kako bi odbranili grad i državu. Njihova imena će biti ispisana na spomeniku koje treba da bude mjesto okupljanja i obilježavanja značajnih datuma.

Već postoje planovi za izgradnju, te ideja kako će spomenik izgledati, a vrijednost potpisanog ugovora za izradu projekta iznosi oko 19.500 KM.

Općina je ranije provela konkurs za izradu idejnog rješenja Centralnog spomen-obilježja, nagrađene su tri ideje, a prvonagrađena bi trebalo da bude i realizirana.

Prema toj ideji na mjestu Centralnog spomenika je planirana i zelena površina, a spomen-obilježje bi trebalo da bude izgrađeno na prostoru između Bulevara Meše Selimovića sa južne strane i stambene zgrade u ulici Ferde Hauptmana sa sjeverne strane.