BiH
0

Otvoriti istragu o Vladi RS i češkom ČEZ-u

FENA
Transparency International BiH (TIBiH) zahtijeva konačno otvaranje istrage u slučaju poslovnog aranžmana Vlade RS i češke energetske kompanije ČEZ.

Naime, TIBiH je, kako se ističe u današnjem saopćenju te organizacije, od zaključivanja ugovora Vlade RS sa ČEZ-om upozoravao Vladu da se radi o poslu kojim su drastično prekršena, čak i ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima zagarantovana prava na privatnu svojinu malih dioničara, a državni kapital drastično podcijenjen.

Prema mišljenju TIBiH, a to se navodi i u stavovima drugih nezavisnih tijela (Komisije za hartije od vrijednosti RS), inicijalna pogreška Vlade RS bila je mijenjanje oblika organizovanja društva „RiTE Gacko“ a.d., iz najtransparentnijeg oblika - akcionarsko društvo, u manje transparentan oblik - društvo s ograničenom odgovornošću, bez prethodnog informisanja i saglasnosti Skupštine akcionara, zbog čega je naknadno i uslijedila tužba akcionara prema Vladi RS.

Sklapanjem Sporazuma sa ČEZ-om, prekršeno je nekoliko zakonskih i podzakonskih akata (uključujući Zakon o preduzećima RS i Statut Društva), kao i osnovna pravila funkcionisanja tržišta kapitala, što je kasnije dovelo do drastičnih poremećaja na ovom tržitu.

Veliki dio primjedbi upućenih Vladi RS, kako je pokazala analiza TIBiH, odnosio se na manjkavosti u postupku procjene vrijednosti kapitala Društva na dan 31.12.2006.godine.

Naime, nije se procjenjivao kapital Društva, već samo njegova imovina, s ciljem da se Društvo i ostali akcionari oštete.

Procjenitelj se, navodi se u saopćenju TIBiH, nije osvrnuo na rezultate poslovanja Društva, već je samo minimalno korigovao njegovu knjigovodstvenu neto vrijednost, ignorišući vrijednost poslovanja Društva iznad vrijednosti njegove imovine.

  • Imajući u vidu posljednje najave ČEZ-a o mogućem povlačenju iz projekta "Gacko" i arbitražnom postupku s Elektroprivredom RS, izvjesno je da će građani biti primorani da višestruko plaćaju gubitke proizašle iz poslovnih aranžmana Vlade RS s ovom češkom kompanijom. Imajući u vidu navedeno, TIBiH zahtijeva hitno otvaranje istrage od nadležnog tužilaštva, kaže se u saopćenju TIBiH.