{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvoreno suđenje za javnost jatacima Ratka Mladića

F
18.11.2006. u 11:18
0
0
Otvoreno suđenje za javnost jatacima Ratka Mladića
0
Otvoreno suđenje za javnost jatacima Ratka Mladića
Suđenje jatacima Ratka Mladića, koje je u petak počelo u Drugom općinskom sudu u Beogradu, ipak je otvoreno za javnost, s obzirom na to da novim Ustavom Srbije državna tajna u takvim slučajevima nije predviđena kao razlog za suđenje iza zatvorenih vrata.
Zahvaljujući takvoj odluci, suprotnoj prijašnjim odlukama koje su suđenje oglasile tajnim zbog navodne zaštite državne tajne, pročitana je optužnica protiv 11 optuženih kojima se na teret stavlja da su pomagali haškom optuženiku Ratku Mladiću iznajmljivanjem stanova, plaćanjem najamnina, nabavljanjem namirnica i ostalim vidovima pomoći, nakon čega je počela obrana optuženih.

Prvooptuženi Jovo Đogo, bivši oficir Vojske Republike Srpske, u svojoj obrani je najprije osporio da je penzioner te vojske, već je - kako je kazao - penzionisan kao pripadnik Vojske SR Jugoslavije. Optužnica je, kako je kazao, rezultat pritiska izvršne na sudsku vlast zbog "dnevnopolitičkog interesa", on je nije razumio, ne priznaje, te je smatra "najobičnijim pamfletom".

"Uvjeren sam u to da Mladić nije učinio nikakvo krivično djelo i doživljavam ga kao patriotu i heroja", kazao je prvooptuženi Đogo u svojoj obrani, koji je prije mjesec dana, dok se još odlučivalo o tome da li će suđenje biti otvoreno za javnost, optužio premijera Srbije Vojislava Koštunicu, direktora Sigurnosno-informativne agencije (BIA) Radu Bulatovića, ministre policije i obrane Dragana Jočića i Zorana Stankovića za utjecaj na tužilaštvo u tom predmetu.
Osim Đoge, za pomaganje haškom optuženiku Ratku Mladiću optuženi su i: Blagoje Govedarica, Stanko i Predrag Ristić, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Borislav Ivanović, te Tatjana, Bojan i Ljiljana Vasković i Marko Lugonja, bivši oficir Republike Srpske koji je nedavno spriječen u pokušaju bijega avionom u Moskvu, a istraga se vodi protiv još nekoliko osoba, čija imena nisu saopćena javnosti.

Za krivično djelo pomoći počiniocu nakon počinjenog krivičnog djela Krivični zakon Srbije propisuje kaznu od godinu do osam godina zatvora.

Suđenje se nastavlja 20. novembra izjašnjavanjem
ostalih optuženih o optužnici Drugog općinskog tužilaštva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: