BiH
0

Otvoreno pismo u povodu procesa revizije državljanstava za naturalizovane građane BiH

FENA
Predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH Srđan Dizdarević, izvršna direktorica Human Rights Watcha za Evropu i centralnu Aziju Holly Cartner i direktor Amnesty Internationala za Evropu i centralnu Aziju Nicole Duckworth uputili su otvoreno pismo ministru sigurnosti BiH Tariku Sadoviću.

U pismu izražavaju zabrinutost procesom revizije državljanstava za naturalizovane građane BiH, posebno u pogledu zaštite njihovih osnovnih ljudskih prava.

Zabrinuti nedavnim izjavama pojedinih državnih dužnosnika u kojima se osobe čije se pravo na bh. državljanstvo razmatra pozivaju da "dobrovoljno napuste zemlju prije nego što budu deportovani" Amnesty International, Helsinški komitet za ljudska prava u BiH i Human Rights Watch zamolili su ministra Sadovića da upotrijebi ovlasti kako bi se svim osobama za koje postoji mogućnost da budu deportovani, ekstradirani ili na bilo koji drugi način udaljeni s teritorije BiH garantovalo da neće biti izručeni državama gdje postoji mogućnost da će biti izloženi torturi, nehumanom i ponižavajućem tretmanu i gdje će njihova osnovna ljudska prava biti ugrožena.

  • Poučeni ranijim iskustvom u vezi s tretmanom građana za koje se pretpostavljalo da predstavljaju prijetnju sigurnosti BiH i uvažavajući zabrinutost koju su nam izrazili pojedinci čije pravo na državljanstvo razmatra državna komisija, očekujemo da osigurate poštivanje zakona i da poduzmete adekvatne mjere kako pojedinci ne bi bili izloženi vansudskim i nezakonitim transferima i deportacijama, navodi se u pismu.

Iz spomenutih organizacija podsjećaju na slučaj iz 2002. kada su bh. vlasti predale šest osoba alžirskog porijekla vojsci Sjedinjenih Američkih Država suprotno odluci Vrhovnog suda Federacije BiH koji je utvrdio da ne postoji pravna osnova za njihovo izručenje, te kako izručenje četvorice državljana BiH nije bilo u skladu s Odlukom Doma za Ljudska prava BiH o privremenim mjerama da se spriječi njihova deportacija, protjerivanje ili ekstradicija.

"Ova lica su naknadno prebačena u zatvor u Guantanamo Bav. Slučaj je dokumentovan u junu 2006. u izvještaju Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope pod nazivom "Navodna Tajna Hapšenja i Nezakoniti međudržavni transferi u zemljama članicama Savjeta Evrope". (AS/Jur(2006) 16 Parili)".

Kako se dalje navodi Evropski sud za ljudska prava je više puta potvrdio da bilo koji transfer u zemlje, gdje postoji rizik da će pojedinac biti zlostavljan i izvrgnut nehumanom tretmanu, predstavlja kršenje članka 3. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Uz podsjećanje da je spomenutu konvenciju BiH raticifirala i obavezala se na njeno poštivanje 12. jula 2002., u pismu se navodi kako svaki postupak, uključujući i proceduru revizije prava na državljanstvo koji otvara mogućnost da pojedinac bude deportovan, ekstradiran ili na bilo koji drugi način uklonjen iz zemlje mora poštovati ljudska prava pojedinca.

"Naročito je neophodno osigurati da postojeće procedure kod traženja azila i postojeći pravni mehanizmi za zaštitu ljudskih prava, zaštite pojedinca od moguće torture i zlostavljanja, ili primjene smrtne kazne. U cilju obezbjeđenja da se licima za koje postoji mogućnost da budu deportovani omogući efektivan pristup pravnim mehanizmima za zaštitu ljudskih prava, veoma je važno da se povodom ulaganja žalbe primjena odluke suspendira kako bi se podnosiocu žalbe omogućilo da ostane u BiH do donošenja konačne odluke".

Uz ocjenu kako je veoma važno da se vlada BiH ne oslanja na takozvana "diplomatska jamstva" da deportovane osobe neće biti mučene ili zlostavljane iz spomenutih organizacija za zaštitu ljudskih prava upozoravaju kako su istraživanja koja su provele ove organizacije pokazuju da takva jamstva ne predstavljaju efektivnu prepreku protiv mučenja i zlostavljanja.

Oslanjanje na diplomatska jamstva, kako se u pismu navodi, upotrebljiva su u slučajevima gdje država pokušava da izbjegne svoje međunarodne obaveze nastale na non-refoulement principu koji jamči pojedincu da neće biti deportovan(a) u zemlju gdje postoji rizik da će njegova ljudska prava biti ugrožena.

Međunarodni eksperti u domenu ljudskih prava, uključujući visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, posebnog izaslanika UN-a za torturu i komesara za ljudska prava Vijeća Evrope se slažu s navedenim konstatacijama. Zbog svega navedenog apeliramo da u skladu sa svojim ovlaštenjima poduzmete sve mjere kako bi se zaštitila osnovna prava svih građana BiH kojima prijeti deportacija, uključujući i one građane čije se pravo na državljanstvo ponovo razmatra, navodi se u pismu upućenom ministrru sigurnosti BiH.

Pismo iste sadržine upućeno je i drugim visokim bh. i međunarodnim dužnosnicima.