BiH
0

Otvoreno pismo rudara parlamentarcima i Vladi FBiH

FENA
Predstavnici Sindikata Rudnika "Kreka“ Tuzla uputili su otvoreno pismo poslanicima u Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i Vladi Federacije BiH.

''Kada je Vlada FBiH utvrdila nacrt Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u FBiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima od 2009. do 2015. godine i uputila ga u redovnu parlamentarnu proceduru, 28. februara ove godine, malo je ko od nas rudara i pomišljao da će ta rasprava, zbog teškog stanja u rudnicima, tako dugo trajati. Pa ipak, devetomjesečna strepnja i besano iščekivanje, završilo se 27. novembra na zasjedanju Doma naroda Parlamenta FBiH. Rudari su dobili 200, umjesto 324 miliona maraka što će biti osigurano u budžetima FBiH tokom sedam godina i to samo za dug Zavodu PIO i možda za porez na plaće. Preostali dug prema zdravstvenim fondovima i doprinosi za nezaposlenost bi trebale riješiti kantonalne vlasti“, navodi se u otvorenom pismu predstavnika Sindikata Rudnika uglja „Kreka“ Tuzla.

Zakonom o finansijskoj sanaciji rudnika stvoren je ambijent da se rudnici uvežu s elektroprivredama, što je višedecenijska želja rudara za izjednačevanjem uvjeta privređivanja. Zakonom je predviđeno da elektroprivrede osiguraju novac za modernizaciju rudnika i humanizaciju rada.

Rudari navode da cijene činjenicu da nikada nisu postojali bolji uvjeti za ostvarenje projekta uvezivanja rudnika i elektroprivrednih preduzeća, ujedno izržavajući zahvalnost Vladi FBiH, premijeru Nedžadu Brankoviću, a i resornom ministru Vahidu Heći, koji su, kako stoji u saopćenju "samo hrabrošću i izuzetnom upornošću doveli do prihvatanja ovog za nas značajnog Zakona, što je ogromni napredak ne samo za rudarstvo već i za energetski sektor i privredu u cjelini".

Jednoglasno usvajanje Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja na Domu naroda Parlamenta FBiH od 27. novembra, rudari ocjenjuju kao događaj koji će zasigurno ostati zabilježen kao historijski događaj u rudarstvu kod nas.