Udruga poginulih i nestalih branitelja HVO
0

Otvoreno pismo Meddžidi Kreso i glavnom tužitelju BiH

FENA
Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja pripadnika HVO-a uputila je otvoreno pismo predsjednici Suda BiH Meddžidi Kreso i glavnom tužitelju Tužiteljstva BiH Miloradu Barašinu u povodu presude četvorice bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su za zločin protiv čovječnosti počinjen u logoru Vojno kod Mostara osuđeni na ukupno 80 godina zatvora.

U pismu se ističe da optužnica predstavljala čiste politikantske stavove, dok se tvrdnje o navodnom "udruženom zločinačkom poduhvatu" mogu pripisati uzaludnim nastojanjima da se sudskim presudama pokuša promijeniti povijest.

"Čitajući posljednju presudu Suda BiH, ostali smo konsternirani činjenicom koliko mrzite Hrvate u BiH i istinski ih smatrate 'agresorima' u vlastitoj zemlji i vlastitim domovima…Pored nekoliko tisuća zapaljenih hrvatskih kuća u Bijelom Polju, pored zapaljene hrvatske imovine i uništene crkve u Bijelom Polju, nekoliko desetina poginulih hrvatskih civila i zarobljenika, nakon nekoliko tisuća protjeranih Bjelopoljaca iz vlastitih kuća, pored postojanja najmanje deset logora koje je Armija BiH imala u Bijelom Polju, vaše tvrdnje o tzv. i navodnom 'udruženom zločinačkom poduhvatu' mogu se danas u prenesenom smislu pripisati samo vašim institucijama u vašim uzaludnim nastojanjima da sudskim presudama pokušate promijeniti povijest što je potpuno smiješno i nemoguće", navodi se u otvorenom pismu.

U njemu se dodaje da niti jedan zločin počinjen nad Hrvatima nije procesuiran, istražen niti su počinitelji kažnjeni.

Vi nemate snage suditi bošnjačkim zločincima i zločinima u svojim redovima. Priznajte da nemate. Vi uporno negirate kako je tzv. Armija BiH uopće činila zločine, vaša 'intelektualna elita' predstavlja Bošnjake u svijetu kao jedine žrtve, a istina je potpuno drugačija. Bošnjaci su također ubijali nevine civile, žene, djecu i starce. Zašto ih ne procesuirate već ih puštate na slobodu poput optužene bugojanske skupine ratnih zločinaca, navodi se, između ostalog, u otvorenom pismu upućenom predsjednici Suda BiH Meddžidi Kreso i glavnom tužitelju Tužiteljstva BiH Miloradu Barašinu

Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja pripadnika HVO-a najavljuje građanski neposluh i prosvjede koji, kako se u pismu navodi, mogu dovesti do upitnosti postojanja "ovakve države i njenih institucija koje su privatizirane od strane Bošnjaka".