BiH
0

Otvoreno pismo bh. vlastima

Sarajevo-x.com
Otvoreno pismo, koje zajednički potpisuju predstavnici Vijeća Evrope, Ambasade Francuske, Delegacije Evropske komisije, Fonda Otvoreno društvo, OSCE-a, Save the Children UK i UNICEF-a, u kojem se apeluje na bh. vlast da što prije sprovede u djelo Strategiju protiv maloljetničkog prestupništva usvojenu 2006. godine.

"Potaknuti skorašnjim događajima i porastom broja djela za čije učešće su osumnjičeni maloljetnici, mi, dolje potpisani, želimo izraziti izuzetnu zabrinutost te se osjećamo obaveznim apelovati na odgovorne vlasti i institucije BiH da preuzmu odgovarajuće i efikasne korake ka rješavanju ovog problema. Istovremeno želimo da izrazimo naše iskreno saučešće porodicama i prijateljima žrtava“.

Ovim putem potpisnici otvorenog pisma apeluju na Vladu BiH da preuzme hitne korake u cilju provedbe Strategije protiv maloljetničkog prestupništva za BiH usvojene od strane Vijeća ministara BiH u julu 2006. godine.

"Vjerujemo da bi provedba strategije omogućila uspostavljanje funkcionalnih, djelotvornih i efikasnih mehanizama za prevenciju, kao i razvoj zaštitnih i reintegracijskih mehanizama u ovoj oblasti. Mi smo spremni pomoći nadležnim vladinim institucijama u ispunjenju njihovih obaveza u skladu sa odlukom Vijeća ministara iz 2006. godine, kao što slijedi:

  • Uspostaviti Koordinaciono tijelo za implementaciju Strategije. Ovo tijelo bi trebalo biti vođeno principima profesionalizma i posvećenosti procesu reforme, te standardima o ljudskim pravima i pravima djeteta koja se odnose na maloljetničko pravosuđe. Koordinaciono tijelo treba da dobije jasan mandat i finansijska sredstva kako bi se mogla sastati i početi sa radom odmah.

  • Razraditi Akcioni plan za provođenje Strategije za period 2006. – 2010. u operativne korake sa neodložnom implementacijom.

  • Započeti i brzo finalizirati usvajanje BiH Zakona o maloljetnim počiniocima krivičnih djela BiH“, stoji u otvorenom pismu.

Potpisnici otvorenog pisma apeluju na Vijeće ministara BiH da uspostavi jasne veze između procesa reforme sistema pravosuđa i provedbe Strategije protiv maloljetničkog prestupništva. S tim u vezi, potpisnici pisma podržavaju uključivanje Ministarstva pravde BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH kao institucija odgovornih za koordinaciju Strategije na državnom nivou.

"Stoga Vijeće Evrope, Ambasada Francuske u BiH, Delegacija Evropske komisije u BiH, Fond otvoreno društvo BiH, OSCE, Save the Children UK i UNICEF ovim putem pozivaju Vijeće ministara BiH da preduzme hitne korake kako bi se osigurala efikasna koordinacija provedbe Strategije, te upućuje poziv vladama Republike Srpske, Federacije BiH kao i Distrikta Brčko da pruže svoju punu podršku ovom procesu reforme“, navodi se u pismu.