Prolongirano
268

Otvorenje spoja Sarajevske obilaznice i ulice Safeta Zajke ipak krajem novembra

Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Iako je otvorenje spoja Sarajevske zaobilaznice i ulice Safeta Zajke najavljivano za drugu sedmicu novembra, ceremonija će se najvjerovatnije desiti krajem pretposljednjeg mjeseca u godini.

Naime, tek je podnesen zahtjev za tehnički pregled i Općina Novi grad je formirala komisiju. Po uplati sredstava za rad komisije, što mora izvršiti investitor, odnosno Ceste Federacije BiH, posao komisije počinje i prvi sastanak je zakazan za petak, potvrđeno je za Klix.ba.

Komisija ima relativno kratak rok da pregleda dokumentaciju i gradilište te dostavi izvještaj. Ukoliko on bude pozitivan, općina bi trebala odmah izdati upotrebnu dozvolu. Upotrebna dozvola je ključni dokument, a ukoliko bude sve išlo kako treba, ona će biti izdata za 10-ak dana, odnosno oko 20. novembra.

Nakon dozvole bit će određen i datum otvorenja.

Sarajevska zaobilaznica, pa tako i LOT 2c, projekt je Vlade Federacije BiH, dok je Općina Novi Grad radila na eksproprijaciji.

Dionica LOT-a 2c duga je 1.200 metara, a na gradnju je, prema ranijim informacijama, utrošeno 9,5 miliona KM. Spoj Sarajevske zaobilaznice iz pravca Briješća s ulicom Safeta Zajke privremeno je tehničko rješenje, do izgradnje gradskog autoputa, iako se ona ne nazire u skorijoj budućnosti.