Prolongiran rok
12

Otvorenje nove zgrade Kantonalnog suda u Bihaću u proljeće naredne godine

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Iako se završetak radova na izgradnji nove zgrade Kantonalnog suda u Bihaću očekivao do kraja ove godine, prema posljednjim podacima, zgrada suda bit će završena u proljeće naredne godine, odnosno početkom marta.

Kako je za Klix.ba kazala Fata Nadarević, predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću, krajnji rok za završetak radova bio je 26. novembar, no odobreno je produženje tog roka.

"Izvođač radova kaže da će radove završiti do nove godine, dok u nadzoru tvrde da radovi neće biti gotovi do marta. Ja također mislim da radovi neće biti gotovi do proljeća, odnosno mjeseca marta. Zima je i nema šanse da se zgrada sada otvori. Sve i da se radovi završe do kraja godine, mi ne bismo mogli opremiti zgradu, jer se, primjerice, sada ne može doći do namještaja i nekih drugih stvari", rekla je Nadarević.

Ona je istakla da je u proteklom periodu urađeno mnogo te da je zgrada proteklih dana dobila i fasadu.

"Urađeni su kanalizacioni i vodovodni radovi, a od ponedjeljka vjerovatno počinju radovi na izgradnji trafostanice, niskonaponske i visokonaponske mreže. Prema najavama, to bi trebalo biti gotovo za 15 dana. Sve u svemu, osim zgrade, još mnogo popratnih radnji i aktivnosti je potrebno završiti i radi se o zahtjevnom i složenom projektu", objasnila je Nadarević.

Prema njenim riječima, da bi se radovi priveli kraju, a zgrada stavila u funkciju, preostalo je još 800.000 KM koje je Vlada USK obećala obezbijediti u budžetu za 2018. godinu. Ta sredstva iskoristit će se za uređenje enterijera zgrade, kupovinu novih stolica, stolova, ormara, opremu novog arhiva i brojne druge stvari potrebne za normalan rad svih budućih uposlenika. Vlada USK je ranije osigurala sredstva za kupovinu zemljišta u iznosu od oko 815.000 KM.

Radovi na izgradnji novog objekta Kantonalnog suda u Bihaću započeli su u avgustu 2016. godine, a za završetak je bila predviđena godina dana. Međutim, na zahtjev izvođača radova, Evropska komisija je dozvolila produženje tog roka, budući da se na samom početku radova, odnosno iskopavanjem terena, neplanirano naišlo na velike količine kamena u zemlji, pa je to oduzelo vrijeme izvođaču.

Sredstva za izgradnju nove zgrade Suda osigurala je Evropska unija u iznosu od 1.615.000 eura, a s ciljem unaprjeđenja radnih uslova u Sudu koji je nadležan za procesuiranje ratnih zločina i drugih teških krivičnih djela sa područja Unsko-sanskog kantona. Projekt je dio šireg paketa pomoći EU za sanaciju zgrada sudova i tužilaštava širom Bosne i Hercegovine.

Inače, Kantonalni sud u Bihaću trenutno dijeli zgradu sa Općinskim sudom, zbog čega nema dovoljno sudnica, arhive, kancelarija i drugih javnih prostorija.