Na Dan nezavisnosti
301

Otvoreni trg i garaža preko puta sarajevske Vijećnice, goste zabavljala Hanka Paldum

Dž. P.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Povodom proslave Dana nezavisnosti BiH, te uspješnog završetka četiri kapitalna projekta, a među njima i izgradnje podzemne javne garaže i trga, Općina Stari Grad danas je upriličila svečani program.

Najveći projekti koji su realizovani u općini Stari Grad su predstavljeni na jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH.

Goste na trgu zabavljala je kraljica sevdaha Hanka Paldum koja iza sebe ima 45 godina neprikosnovene muzičke karijere i KUD "Baščaršija", naše najstarije društvo s tradicijom dugom 73 godine.

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić rekao je da je vrijeme da se prestane sa stereotipima obilježavanja Bosne i Hercegovine i dana nezavisnosti.

"Na ovaj način treba dati poleta i nade i svega onog pozitivnog građanima BiH, a to su sigurno samo projekti. Samim tim ide i novo zapošljavanje i ostanak ljudi, omladine, jer godinama gledamo obilježavanje Dana nezavisnosti i Dana državnosti, a sve je to na jedan način pregazilo vrijeme. Ovo je način kako se obilježava Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine", rekao je Hadžibajrić.

Direktor fonda za razvoj Abdulah El Rumeir čestitao je Dan nezavisnosti te posebnu zahvalnost iskazao Hadžibajriću i timu oko njega na, kako je kazao, nevjerovatno ekpresnom poslu koji su uradili.

"Jako smo sretni što smo dočekali dan otvorenja četiri kapitalna projekta, jer će sva četiri projekta služiti građanstvu i pomagati cjelokupnom napretku općine i grada Sarajeva. Kraljevina Saudijska Arabija i Saudijski fond za razvoj su počeli pomagati Bosni i Hercegovini još u devedesetim godinama. Do sada smo kreditirali na deset lokacija diljem Bosne i Hercegovine iznos od 153 miliona američkih dolara u raznim segmentima prosvjete, zdravstva, školstva i ekonomije. Također smo dali određena bespovratna sredstva narodu Bosne i Hercegovine u iznosu od 53 miliona američkih dolara. Najvažnija nepovratna sredstva uložili smo u sarajevske univerzitete i u sarajevsku biblioteku", rekao je El Rumeir.

Garaža ima dvije podzemne etaže sa 155 parking mjesta, uključujući i najmoderniji elektro punjač za vozila koji će građani koristiti bez naknade. Ulaz i izlaz iz podzemne garaže je na semaforu kod Novog mosta Vijećnice.