|

Otvoreni dijalog djece i predstavnika vlasti BiH

Otvoreni dijalog djece i predstavnika vlasti BiH
0
F
FENA
17.11.2009. u 13:27
0
komentara
0

dijeljenja
Otvoreni dijalog djece i predstavnika vlasti BiH
Povodom obilježavanja 20 godina od usvajanja Konvencije o pravima djeteta, Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH organizirala je danas u Sarajevu "Otvoreni dijalog djece, parlamentaraca i predstavnika izvršne vlasti BiH".
Otvoreni dijalog organiziran je u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, UNICEF-om i drugim međunarodnim i nevladinim organizacijama.

Oko 40-ak djece iz svih dijelova BiH imalo je priliku direktno se obratiti predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti BiH, entiteta i Brčko Distrika.

Cilj ovakvog skupa je promovirati učešće djece u donošenju odluka koje se tiču njih direktno, kazala je Erna Ribar, uime UNICEF-a BiH.

"Ovo je prvi, ali ne posljednji susret s djecom, koji će na najbolji način obrazložiti svoje probleme, a na vlastima je da ih čuju i usvoje. Domovina im to duguje da bi se oni mogli odužiti njima kad porastu", kazao je Sadik Ahmetović, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH.

Dodao je da će problemi izaći iz kabineta i pokazati javnosti objektivno koji su to problemi koje djeca imaju, a najveću odgovornost za neprovođenje konvencija, pa tako i Konvencije o pravima djeteta, koje BiH potpiše je na politikama u BiH i nosiocima vlasti.

"Nadam se da uskoro nećemo više biti zemlja u tranziciji te da ćemo uskoro moći provoditi sve konvencije koje potpišemo", objasnio je Ahmetović.

Andrea Žeravčić, uime Save the Children iz Norveške, istaknula je kao najveće probleme djece socijalnu zaštitu i obrazovanje.

Dženad Spahović, predstavnik udruženja "Naša djeca" iz Sarajeva, kazao je novinarima da se dječija prava u BiH vrlo malo poštuju jer političari ne pridaju značaja tome.

Najveći problemi koji muče djecu su nepoznavanje Konvencije o pravima djeteta, nesigurnost koju osjećaju u gradovima, neusklađeno školstvo te nepromoviranje dječijih vještina i inicijativa.

Kreativnim performansom pokazano je kako se vlasti ogluše na dječije zahtjeve te koliko ih smatraju nedoraslim za iznošenje i rješavanje problema.

Jedno od pitanja koje je postavljeno bilo je problem Roma koji ne pohađaju ni osnovnu školu.

Goran Jurčić, uime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, istaknuo je da je Ministarstvo mnogo učinilo, ali Romi imaju i problem tradicije. Istaknuto je da ne postoji ni jedinstven registar o Romima koji ne pohađaju školu, ali da bi ta evidencija trebala biti konačna krajem 2009. godine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.