"Otvorene liste na izborima su najbolja opcija"

Piše: J. H./Klix.ba
31.1.2013. u 12:05
0
14
"Otvorene liste na izborima su najbolja opcija"
0
"Otvorene liste na izborima su najbolja opcija"
Demokratska inicijativa za Evropu uputila je Ministarstvu pravde BiH svoj Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.
Prema riječima Martina Raguža (HDZ 1990), jednog od članova DIE, nadaju se kako će ovaj put biti sluha za 10 prijedloga izmjena i dopuna članaka Izbornog zakona BiH, koje su ponudili. Članu 2. Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH odnosi se na rokove za formiranje zakonodavne i izvršne vlasti.

"Vi znate da smo u aktuelnom mandatu više od godinu dana čekali na formiranje Vijeća ministara BiH. Naš prijedlog je da se ti rokovi precizno utvrde, odnosno da su oni 90 dana od dana objave izbornih rezultata i da se, ukoliko se zakonodavna i izvršna vlast ne formira u ovom roku, raspišu novi izbori koji bi trebali biti provedeni u roku od 90 dana", kazao je Raguž te dodao kako postoje realne šanse da se ovaj prijedlog sada ozbiljno shvati i uvrsti u Prijedlog o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Demokratska inicijativa za Evropu također predlaže da dvije trećine biračkih odbora predlažu aktuelni politički subjekti koji imaju vijećnike i zastupnike, dok bi jednu trećinu predlagali oni koji se prvi put pojavljuju na izborima za određeni nivo vlasti.

"Posebno je važno pitanje otvorenih i zatvorenih lista o čemu se vode značajne rasprave u BiH. Mi kao Demokratska inicijativa za Evropu smatramo kako su otvorene liste i dalje najbolji način omogućavanja biračima da iskažu svoju volju i da ne bi trebalo naglo i radikalno mijenjati taj demokratski standard koji je dostignut u BiH", kazao je Raguž te dodao kako ovaj prijedlog može biti dobro rješenje u ovoj situaciji kada je zaoštrena rasprava o ovim pitanjima.

Prijedlog Demokratske inicijative za Evropu je i taj da se prijevremeni izbori na nivou BiH raspišu ukoliko se ne formira izvršna vlast u propisanom roku od 90 dana, ukoliko Parlamentarna skupština u propisanom roku ne usvoji zakon o budžetu BiH i ukoliko Predsjedništvo BiH ne predloži predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i budžet u zadatom roku.

Demokratska inicijativa za Evropu je neformalna grupa parlamentaraca iz PS BiH, Parlamenta Federacije BiH i Narodne skupštine RS-a, koja uz potporu Nacionalnog demokratskog instituta u BiH razmjenjuje mišljenja i usaglašava stavove o bitnim i aktuelnim pitanjima na putu BiH ka euroatlantskim integracijama. Inicijativu čine Azra Hadžiahmetović (SBiH), Nermina Kapetanović (SDA), Nermina Zaimović-Uzunović (SDP BiH), Martin Raguž (HDZ 1990), Branislav Borenović (PDP), Lazar Prodanović (SNSD) i Marinko Čavara (HDZ BiH).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: