84 miliona eura
4

Otvorene dvije nove etaže Centralnog bloka UKC-a Republike Srpske u Banjoj Luci

Piše: M. T.
(Foto: Klix.ba)
U sklopu Projekta rekonstrukcije i opremanja Centralnog medicinskog bloka i izgradnje Sjevernog krila Univerzitetskog kliničkog centra RS obnovljene su i potpuno opremljene dvije etaže.

Tim povodom početkom jula je počelo premještanje pojedinih klinika koje će raditi u novim i savremeno opremljenim prostorijama. Na ove dvije etaže će biti smještene Klinika za kardiologiju, Klinika za onkologiju, Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane i preostali dio Službe za maksilofacijalnu hirurgiju. Na ostala dva krila radovi se nastavljaju.

"Ovo je poseban dan za nas jer preseljavamo četiri vrlo bitne klinike u prostore koji su potpuno renovirani i namjenski napravljeni za rad tih klinika. Pored prostorija koje su veoma komforne, mi imamo i novu medicinsku opremu, a paralelno s tim naš budući zadatak je da osiguramo kvalitetnu i dobru uslugu za naše pacijente i nastavimo usavršavanje naših ljekara. Već nekoliko ljekara se nalazi na edukacijama u stranim bolnicama, nekih desetak je već vani, a želimo da nam se što prije vrate da unaprijedimo zdravstveni sistem RS", rekao je tokom obilaska renoviranih etaža direktor UKC-a RS Vlado Đajić i dodao da ima obećanje predstavnika vlasti RS da će im pomoći u rješavanju nagomilanih finansijskih problema koji su u UKC-u RS evidentni, a na koje je nedavno ukazao i sindikat radnika zaposlenih u ovoj ustanovi.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić je rekao da se ovim završava preseljavanje svih klinika u Centralnom medicinskom bloku.

"Time pokazujemo da projekt ide svojim tokom, da nema nikakvog zastoja i da se rokovi poštuju. Posebnu zahvalnost dugujem pacijentima i zaposlenima koji su sve vrijeme bili ovdje tokom izvođenja radova. Negdje krajem oktobra ćemo preseliti i Kliniku za plućne bolesti i na taj način ćemo čekati sljedeću godinu da se završi Sjeverno krilo i operacione sale i tada će se preseliti i Hirurgija, tako da će se kompletirati UKC na jednom mjestu", naveo je Bogdanić i dodao da je vrijednost ukupnog projekta 84 miliona eura, a izvođač radova je firma Vamed.

Premijerka RS Željka Cvijanović je rekla da su veliki izazovi u isto vrijeme pružati usluge i prelaziti u novi prostor.

"Ovo je strateški projekt Vlade RS u strateškoj oblasti zdravstva, kao što znate, mi smo realizovali čitav niz projekata u zdravstvu, cilj nam je osigurati objekte koji će pružiti punu uslugu svim korisnicima. Dobro je što se sve odvija planiranom dinamikom, želimo da dogodine vidimo zaokruženu ovu priču", istakla je Cvijanović.

Vrijednost onoga što je do sada uloženo ili što će tek biti uloženo u UKC RS je veća od 250 miliona KM, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

"Ranije smo rješavali neka pitanja vezana za infrastrukturne potrebe, a potpuna rekonstrukcija i otvaranje novih sadržaja je ključno za preseljavanje donjeg dijela Kliničkog centra na novu lokaciju, jer je on potpuno neuslovan i svi znamo da je ugroženo funkcionisanje tog dijela i tih službi. Vjerujemo da će uspjeti i ranije, u idućoj godini da sve završimo i bit će to najbolje opremljena ustanova te vrste u regionu. Ona dnevno opservira blizu 5.000 pacijenata, to ste mogli vidjeti dole, na prijemnim odjeljenjima, koliko ljudi čeka. Sve će biti zaokruženo kada ovdje još presele Medicinski fakultet i Srednju medicinsku školu", naveo je Dodik.

Završetkom sanacije, rekonstrukcije i opremanja kompletnog Centralnog medicinskog bloka UKC RS će dobiti 41.000 kvadratnih metara rekonstruisanih i opremljenih prostorija. Kompletan projekt je finansiran kroz kredit Evropske investicione banke.